Çin basını, Türkiye’ye övgüler yağdırdı

Çin’in önde gelen gazetelerinden Global Times, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine olumsuz yanıt veren Türkiye’nin dış politikadaki hamlelerini değerlendirdi. 

GÜNDEM 01.06.2022, 10:39 01.06.2022, 10:46
Çin basını, Türkiye’ye övgüler yağdırdı

Pekin merkezli faaliyet gösteren gazete, Türkiye’nin haklı taleplerine rağmen Batı dünyasının gerekli adımları atmadığını vurguladı. Türkiye’ye övgüler dizen Global Times, “Türkiye, küresel çapta büyük bir role sahip ve bölgesel güvenliğin en önemli yapı taşları arasında yer alıyor” ifadelerine yer verdi. 

“Türkiye, bir kez daha gücünü ve rolünü tüm dünyaya sergilemiş oldu”

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine sıcak bakmadığını hatırlatan gazete, “NATO bünyesindeki pek çok devlet, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine olumlu yanıt verse de bu girişim Türkiye engeline takıldı. Endişelerini dile getirerek iki ülkeye kapıları kapatan Türkiye, bir kez daha gücünü ve rolünü tüm dünyaya sergilemiş oldu” ifadelerini kullandı. 

“Türkiye, talepleri karşılanmadan geri adım atacak gibi gözükmüyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birkaç gün içinde hem Zelenski hem de Putin ile telefon görüşmesi yapacağını belirten Global Times, “Erdoğan’ın bu görüşmelerde bir kez daha Finlandiya ve İsveç konusundaki taleplerini ve endişelerini dile getirmesi bekleniyor. Türkiye, talepleri karşılanmadan geri adım atacak gibi gözükmüyor” ifadeleriyle Türkiye’nin kararlılığına vurgu yaptı. 

“Türkiye’nin kararlı tutumu iki ülkeye kapıları kapatıyor”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya dâhil olabilmek için 18 Mayıs’ta resmi başvurularını gerçekleştirdikleri belirtilen haberde, “İki ülkenin de NATO’ya girmesi kolay olmayacak. NATO kriterleri gereği, bir aday ülkenin NATO’ya dâhil olabilmesi için tüm üye ülkelerin onay vermesi gerekiyor. Türkiye dışındaki tüm ülkeler İsveç ve Finlandiya’ya sıcak baksa da Türkiye’nin kararlı tutumu iki ülkeye kapıları kapatıyor” denildi. 

“Batılı ülkeler tarafından Türkiye’ye büyük bir haksızlık yapılıyor”

NATO’daki son gelişmeler hakkında konuşan ve ismi açıklanmayan Çinli bir siyaset uzmanı ise yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin hem İsveç hem de Finlandiya’dan çok net talepleri var. Bu haklı talepler Batı dünyası tarafından geri plana itilmeye çalışılıyor. Batı, Türkiye’den beklentilerini ve taleplerini tek tek sıralıyor ancak Türkiye’nin talepleri konusunda hiçbir adım atmıyor. Batılı ülkeler tarafından Türkiye’ye büyük bir haksızlık yapılıyor” şeklinde konuştu. 

“Türkiye, her alanda büyük rol oynamaya aday bir devlet”

Türkiye’nin hem bölgesel hem de küresel anlamda önemli bir aktör olduğunu dile getiren Çinli uzman, “Türkiye küçümsenecek bir ülke değil. Hem askeri donanımı hem de nüfusu ile her alanda büyük rol oynamaya aday bir devlet. Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu rolü üstlenmesi, hatta iki ülkenin müzakerelerine ev sahipliği yapılması çok önemli gelişmelerdi. Türkiye, şuan yalnızca Avrupa’da değil, dünya genelindeki güvenliğin en önemli yapı taşlarından biri konumunda bulunuyor” dedi. 

Yorumlar (0)