Finlandiya'dan NATO ve Türkiye açıklaması!

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, NATO üyelik süreci konusunda Türkiye ile yapılan görüşmelerin olumlu tonda geçtiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise Türkiye ile eninde sonunda anlaşma sağlanacağına inandıklarını belirtti.

DÜNYA 28.05.2022, 00:18 Hakan Öksüz
Finlandiya'dan NATO ve Türkiye açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ABD'nin başkenti Washington'da bir araya geldi. Yapılan görüşme sonrası kameraların karşısına geçen ikili, gündemi değerlendirdi. Konuşmanın odak noktası, İsveç ve Finlandiya'nın NATO adaylık süreciydi.

"Türkiye'nin endişelerini ciddiye alıyoruz"

Son zamanlarda Türkiye'ye iki ziyarette bulunduğunu söyleyen Pekka Haavisto, "Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri ciddiye alıyoruz. İki ülke arasında diyalog temelli yapıcı görüşmeler yapılıyor. Hem İsveç hem de biz, konuyu görüşmek için Türkiye'ye delegasyon gönderdik. Müzakerelerin şimdilik olumlu bir havada geçtiğini söylemek gerekir." dedi.

"NATO Zirvesi'ne kadar ilerleme kaydetmeyi umuyoruz"

NATO'nun açık kapı politikasının Türkiye tarafından da desteklendiğini hatırlatan Haavisto, "Türkiye tarafı, PKK ile ilgili bazı taleplerini iletti. Terör örgütleriyle ilgili endişeleri var. Bunları çözebileceğimize inanıyoruz. Biliyorsunuz, haziran ayında NATO Zirvesi var. Zirveye kadar Türkiye ile yapılan görüşmelerde ilerleme görmeyi umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Blinken: "Eninde sonunda anlaşma sağlanacak"

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında yapılan görüşmeler hakkında görüşlerini dile getiren ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Görüşmeler yapıcı bir tonda ilerliyor. Konuya ilişkin zaman zaman Türkiye ile temas kuruyoruz. Türkiye ile eninde sonunda anlaşma sağlanacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)