İsveç ve Finlandiya heyetleri külliyede, Türkiye’nin istekleri ön planda

İsveç Başbakanı Andersson, NATO’ya giriş talepleri için Türkiye ile görüştüklerini duyurarak şunları ifade etti: “Hem İsveç’in hem de Finlandiya’nın NATO’ya dahil olabilmesi için süreç devam ederken Türkiye ile görüşmeler, müzakerelerde talep listesi üzerinden ilerleyecek.”

GÜNDEM 25.05.2022, 17:24
İsveç ve Finlandiya heyetleri külliyede, Türkiye’nin istekleri ön planda

İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve heyeti ile Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara ve heyeti, Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile üçlü müzakere şeklinde başlatılan görüşmelerde Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya dahil olması için sağlanacak şartlar görüşülüyor. Zaman zaman ara verilen görüşmelerin normal seyrinde seyrettiği öğrenilirken İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.



“Biz teröristlere silah ya da para göndermiyoruz”

“Türkiye ile başladığımız müzakereleri talep listesi üzerinden yürütüyoruz. İsveç’in nerelere ya da kimlere para ve silah yardımı yaptığı gibi basında çıkan haberler ve net olmayan konuları konuşuyoruz. Biz, teröristlere silah ya da para göndermeyiz.”



“Bize satılmayan silahlar, DEAŞ’a aktarıldı”

İsveç’in bu mesajı ve bugün Kuzey Irak’ta düzenlenen operasyonda teröristlerin mağarasından İsveç yapımı tanksavar silahın çıkması, Türkiye’nin de terör örgütüne verilen desteği İsveç ve Finlandiya’nın yüzüne sık sık vurmasından yalnızca birkaç saat önce Cumhurbaşkanı Erdoğan şu açıklamalarda bulunmuştu: “Bize para karşılığında verilmeyen nice silahlar terör örgütü DEAŞ’a TIR TIR aktarıldı. İstediğimiz silahlar eli kanlı terör örgütlerine gönderildi. Bugün ülkemizin NATO’ya katkısını övgüyle ifade ediyorlar. Ancak yine aynı kişiler daha düne kadar ülkemizi acımasız şekilde eleştiriyorlardı. NATO’da oynadığımız yapıcı rol belli. Müttefiklerimizle yatırımdan konuşuyoruz. İsveç’in bir dönem bize yaptırım uyguladığını da unutmadık.

Yorumlar (0)