Bakan Şimşek'ten son dakika enflasyon açıklaması

Enflasyonda düşüş mesajı veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcının Türkiye’ye güvendiğini vurguladı. Bakan Şimşek, Türkiye'nin not görünümünün pozitife çevrilmesinin, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu arttıracağı anlamına geldiğini belirtti.

EKONOMİ 23.04.2024, 10:59 Şeyda Gül
Bakan Şimşek'ten son dakika enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Bahar Toplantıları ile çeşitli etkinliklere katılmak üzere yaptığı ABD ziyaretindeki temaslarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Toplantıların çok verimli geçtiğini ifade eden Bakan Şimşek, Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi birçok uluslararası kuruluşla görüşmek için fırsat bulduklarının bilgisini verdi.

Türkiye'ye ilgi çok büyük

IMF ve Dünya Bankası toplantıları ile G20 toplantılarına da katıldıklarını belirten Bakan Şimşek, büyük gruplarla 20'den fazla yatırımcı toplantısı yaptıklarını ve yüzlerce yatırımcıyla bir araya geldiklerini belirtti.  Yatırımcılara Orta Vadeli Program'ın (OVP) uygulamasını, elde edilen kazanımları ve bundan sonraki gidişatı hakkında kapsamlı sunumlar yaptıklarını ifade eden Bakan Şimşek, Türkiye'ye ilginin çok büyük olduğunu belirtti. Sabah 7'den akşam 11-12'lere kadar toplantılara katıldıkları günlerin olduğundan bahseden Bakan Şimşek, Cuma günü Washington'da 18 program yaptıkları söyledi. Dolayısıyla Türkiye'ye çok güçlü bir ilgi olduğunun altını çizen Bakan Şimşek, çünkü hikayesi olan ve kredibilitesi olan nadir ülke programlarından bir tanesi olunduğunu kaydetti. Türkiye'nin hikayesi zaten güçlü, büyük, gelişen bir ekonomi olduğunu aktaran Bakan Şimşek, “Dezenflasyonla, yapısal reformlarla, mali disiplinle makroekonomik temelleri güçlendiriyoruz ve bu çok ilgi çekiyor. Onun için yatırımcı ilgisi tek kelimeyle mükemmeldi” şeklinde konuştu.

Programa yönelik soru işaretleri ortadan kalktı

Geçtiğimiz yıl New York'ta düzenlenen yatırımcı konferansında, programın uygulanmasına yönelik şüpheler olduğunu anımsatan Bakan Şimşek, bu kapsamdaki soru işaretlerinin bittiğini dile getirdi. Siyasi anlamda bu programa destek olup olmadığına yönelik soruların da bittiğini söyleyen Bakan Şimşek, programa olan güvenin de pekiştiğinin görüldüğünü anlattı. “Çok net bir şekilde mesajımız şu; maliye politikasını güçlendireceğiz, dezenflasyona destek vereceğiz, harcamaları gözden geçiriyoruz” diyen Bakan Şimşek, bu gözden geçirme bitince harcamalardan hangilerini kısacaklarına hangilerini donduracaklarına ve nerelerde kesintilere gideceklerine bakacaklarını vurguladı.

Cari açık öngördüğümüzden daha hızlı daralıyor

Kayıt dışılıkla mücadelenin de kendileri için en önemli konu olduğunu belirten Bakan Şimşek, o konuda da atılan önemli adımlara devam edeceklerini söyledi. Yani kayıt dışı faaliyetlerden, vergi ödemeyenlerden nasıl vergi toplarız yaklaşımıyla bir çerçeve çizeceklerini belirten Bakan Şimşek, maliye politikasının ekonomi programına, dezenflasyona desteğinin güçleneceğini ifade etti. “Zaten para politikasında Merkez Banka'mız çok iyi bir iş yapıyor. Cari açık öngördüğümüzden daha hızlı daralıyor” diyen Bakan Şimşek, bunun rezerv birikimine imkan sağlayacağını belirtti.

Yaz aylarında enflasyonun kalıcı bir şekilde düşüş trendine girdiğini göreceğiz

Bankaların ve reel sektörün de küresel finans sistemine erişiminin arttığına işaret eden Bakan Şimşek, sektörün geçen yıla kıyasla daha düşük faizler ve daha uzun vadede, daha fazla kaynak bulabildiğini anlattı. Bu gibi gelişmelerin de programa olan güvenin arttığını gösterdiğine dikkati çeken Bakan Şimşek, gelecek 12 ay için enflasyon beklentilerinin de yüzde 35'e düştüğünü hatırlattı. Ekonomide yeniden dengelenmenin de güçlü bir şekilde devam ettiğini belirten Bakan Şimşek, net ihracatın katkısı büyük ihtimalle ilk çeyrekte artıya döndüğünü vurguladı. “İç talepte tabii ki önümüzdeki dönemde bir miktar yumuşama olacak. Bu yeniden dengeleme beraberinde cari açıkta, enflasyonda kalıcı düşüşü getirecek” diyen Bakan Şimşek, yaz aylarında sadece baz etkisinden dolayı değil, attığımız maliye ve para politikasındaki adımlarla enflasyonun nasıl kalıcı bir şekilde düşüş trendine girdiğini hep birlikte göreceklerini söyledi.

Ülkenin bu program etrafında kenetlenmesine ihtiyaç var

ABD'deki açıklaması üzerinden gündeme getirilen iddialara da yanıt veren Bakan Şimşek, "yerel yatırımcılar" anlamında bir ifade kullandıklarına dikkati çekti. Uluslararası bir finans platformunda programa olan ilgiden bahsettiklerini, dolayısıyla yerel kelimesinin vatandaşlara yönelik olmadığını kaydeden Bakan Şimşek,kelimenin finans jargonunda da yoğun olarak kullanıldığına işaret etti. Raporlarda, konuşmalarda, bunun hiçbir şekilde sosyal medyada veya şu anda muhalefetin dile getirdiği anlamda karşılığı olmadığının bilgisini veren Bakan Şimşek, Türkiye'de uzun süre bakanlık yaptığını anımsattı. Bakan Şimşek, “Milletimiz benim duruşumu bilir. Biz vatandaşımıza ve milletimize hizmetkarız. Bizim asla başkalarının iddia ettiği gibi durumumuz söz konusu olmaz” ifadelerini kullandı.

Türkiye daha rekabetçi, daha güçlü olacak

Ülkenin bu program etrafında kenetlenmesine ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Şimşek, program sayesinde biz Türkiye'nin ekonomik geleceğini güçlü bir şekilde yeniden inşa edeceklerini söyledi. Büyüme potansiyelini arttıracaklarının bilgisini veren Bakan Şimşek, makroekonomik sorunları kökten çözeceklerini vurguladı. Enflasyonu tek haneye düşüreceklerini kaydeden Bakan Şimşek, bütçe disiplinini sağlayacaklarını söyledi. Türkiye'nin cari açıklarını kalıcı bir şekilde aşağı çekeceklerini ve bunun sayesinde Türkiye'nin dış kırılganlıkları, dış şoklara karşı dayanıklılığını artıracaklarını dile getiren Bakan Şimşek, bütün bunların milletin, vatandaşın refahı için, Türkiye'nin sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlaması için olduğunu ifade etti. “Uluslararası bir finans platformunda anlamı çok net olan kelimeyi kullanmamın istismar edilmesi gerçekten bizi çok şaşırttı. Belli ki kötü niyetli çevreler var. Onun için biz programımıza odaklanacağız” diyen Bakan Şimşek, programı uygulayacaklarını ve başaracaklarını vurguladı. Bunun sayesinde milletin refahının artacağını kaydeden Bakan Şimşek, “Türkiye daha rekabetçi, daha güçlü olacak” dedi.

Yorumlar (0)