Çavuşoğlu: Bazı NATO üyeleri savaşı sürdürmek istiyor!

Bazı NATO ülkelerinin Ukrayna'daki savaşın bitmesini istemediğini kaydeden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ukrayna üzerinden Rusya'yı zayıflatmak istiyorlar." dedi.

GÜNDEM 20.04.2022, 23:07 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu: Bazı NATO üyeleri savaşı sürdürmek istiyor!

24 Şubat'ta Rusya'nın top atışlarıyla başlayan Ukrayna savaşı, yaklaşık 2 aydır devam ediyor. Daha önce yaptığı açıklamalarda savaşın sona ermesi için seferber olduklarını dile getiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir televizyon kanalına konuştu. Çavuşoğlu, "Bazı NATO ülkeleri savaşın bitmesini istemiyor." dedi.

"Rusya'yı zayıflatmak istiyorlar"

Gündeme ilişkin önemli konuları masaya yatıran Bakan Çavuşoğlu, "Savaşın bu kadar uzayacağını tahmin etmemiştik. Özellikle de İstanbul'daki müzakerelerden sonra. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından konu etleşti. Bazı NATO ülkeleri savaşın bitmesini istemiyor. Rusya'yı zayıflatmak istiyorlar. Ukrayna üzerinden Rusya'yı güçsüzleştirme arzusu doğru değil. Ukrayna, bir rekabet alanı değil." diye konuştu.

Sahadaki çatışmaların her geçen gün şiddetlendiğini belirten Çavuşoğlu, bu durumun müzakereleri de zorlaştırdığını söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "Putin ve Zelenski'nin Türkiye'de yüz yüze görüşmesi olasılığı halen daha masada. Bu konuya ilişkin olumlu şeyler söylüyorlar." dedi.

"En zor konular Kırım ve Donbas"

Ukrayna ile Rusya'nın karşılıklı istekleri olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Bunları birbirlerine kabul ettirmekte zorlanıyorlar. Rusya şunu istiyor: Ukrayna tarafsız olsun. NATO silahları ülkeye yerleştirilmesin. NATO'ya üye olmasın. Ukrayna ise topraklarının güvence altına alınmasını ve dokunulmaz olmasını istiyor. Bu anlamda Donbas ile Kırım'ın statüsü en önemli konu. Çözülmesi oldukça zor konular." ifadelerini kullandı.

Suriyeli mülteciler konusu

Suriyeli mülteciler konusunda da değinen Bakan Çavuşoğlu, "onurlu bir dönüşü" arzu ettiklerini söyledi. Çavuşoğlu, "Ülkelerine güven içinde dönmelerini istiyoruz. Ancak bunu yaparken insan haklarını çiğnememek lazım. Türkiye çapında demografik bir bozulma gözlemlemedik. Yasadışı şekilde gelen her göçmeni geri gönderiyoruz. 2021'de yüz binlerce kaçak göçmeni ülke dışına çıkardı. Bu yıl ise şimdiye kadar 21 bin kaçak göçmeni gönderdik." dedi.

Yorumlar (0)