Savaş, hayalleri de yıktı! Hayalini kurdukları ev, taşındıkları gün harabeye döndü

Rusya'nın 24 Şubat’ta Ukrayna'ya yönelik başlatmış olduğu saldırıda harabeye dönen Moşun köyünde, pek çok aile evsiz kalırken, Kutsenko ailesinin yenilemiş olduğu eski evleri, taşındıkları gün yıkılarak harabeye döndü. 

DÜNYA 20.04.2022, 10:41 20.04.2022, 17:19
Savaş, hayalleri de yıktı! Hayalini kurdukları ev, taşındıkları gün harabeye döndü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 55’inci güne girildi.

Rusya-Ukrayna savaşı, hayalleri yıktı!

Sivil kayıpların 2 bini aştığı savaşta, yaklaşık 5 milyon Ukraynalı savaş sebebiyle mülteci durumuna düşerken, ülke içinde bir o kadarı da evlerini terk etmek durumunda kaldı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev’de bulunan Gostomel kentine yakın Moşun köyü, savaşın ilk gününden beri Rus ordusunun Gostomel'de bulunan havaalanını ele geçirmek amacıyla gerçekleştirdiği uçak saldırılarının hedefi oldu.

Kiev'deki evlerini satıp köye taşındılar

Kiev'deki evini satarak Moşun köyünde eski bir ev satın alan fakat Rus saldırıları neticesinde evi yıkılan S. Kutsenko, köye taşınma öyküsünü anlattı.

"Yalnızca bir gün geçirebildik"

Geçen sene Kiev'deki evi satarak eşi ve kızıyla birlikte Moşun'a taşındıklarını söyleyen Kustenko, "Geçen sene Kiev'de bulunan evimizi sattık, eski bir ev satın aldık. 6 ay tadilat yaptık. Evi yeniledik. Elektrik ve ısıtma bağlantılarını sağladık. 23 Şubat'ta banyoyu bitirdik. Eve girip yaşayacaktık. Ailemizle birlikte 24 Şubat'ta yalnızca bir günü evde geçirebildik." sözlerini kullandı.

Köyde aldıkları evi tamamen yenilediklerini söyleyen Kutsenko, "Kızım için farklı bir oda yapmıştık. Bu onun ilk özel odasıydı fakat o odada zaman geçiremedi." sözlerini kullandı.

Savaşın başladığı gün olan 24 Şubat'ta, Rusya’nın bölgeye girmeye ve saldırıya başladıklarını söyleyen Kustenko, "25 Şubat'ta köyümüze ateş açmaya başladılar. Patlamalar yaşanmaya ve evler yanmaya başladı." şeklinde konuştu.

Her şeylerini bırakıp ayrıldılar

Saldırının başladığı gün kızının çok korktuğunu dile getiren Kustenko, "Eşim ve kayınvalidem bu saldırılar yüzünden çok korktu. Gün boyunca oldukça korkunç saldırılar yaşandı. Tehlikeli olduğunu görünce, 25 Şubat günü eşyaları ve evi bırakıp ayrıldık." dedi.

"Burası bir cennet gibiydi"

Savaştan önceki hayallerinin, ailesiyle birlikte ömürlerinin sonuna kadar burada yaşamak olduğunu söyleyen Kutsenko, şöyle devam etti:

"Burada yaşamımızın sonuna kadar yaşamayı hayal ediyorduk. Burada nehir ve orman var. Mantar toplardık. Bir cennet gibiydi. Arkadaşlar da burada ev aldı ve tadilat yaptı. Kimileri bir sene, kimileri daha çok yaşayabildi ama artık her şey bitti."

Köyden ayrıldıktan sonra şubat ayı sonunda evlerinin hava saldırıları neticesinde yıkıldığını söyleyen Kutsenko, "Bütün paramızı bu eve harcadık. Kızımla eşimi yurt dışına gönderdim. Yaşayacak bir yerim yok. Evim kalmadı. Tazminat bekleyeceğim, Ruslar ödeme yapmalılar.” şeklinde konuştu.

"Tehlike devam ediyor"

Rus askerinin bölgeye yeni saldırılar düzenleme olasılığının da yüksek olduğunu öne süren Kustenko, "Burada tehlike devam ediyor. Ailem buraya şu an gelemeyecek. Savaş bitince gelebilir. Çünkü Ruslar, her an saldırıya geçebilirler. Burada şimdi bir tanıdığımın evinde kalıyorum." sözlerini kullandı.

Yıkılan evinin tekrar yapılmasının mümkün olmadığını söyleyen Kutsenko, "Bu evin tekrar inşası yerine bir müze olarak onu bırakacağım, hatıra kalsın. Yanında belki yeni bir ev yapabilirim” dedi.

Yorumlar (0)