Brent petrol fiyatları tekrar yükselişe geçti: İşte son fiyatlar…

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın Brent petrol fiyatına etkisi devam ediyor. ABD’nin petrol stoklarında düşüş yaşandığına dair işaretleri Brent petrolün tekrar yükselmesine sebep oldu.

EKONOMİ 20.04.2022, 11:10 20.04.2022, 16:57
Brent petrol fiyatları tekrar yükselişe geçti: İşte son fiyatlar…

IMF'nin global çaptaki büyüme öngörüsünü yüzde 4,4'ten yüzde 3,6'ya düşürmesiyle iniş yaşayan petrol fiyatları ABD’nin petrol stoklarında azalış gösterdiğini işaret eden sinyallerin sonrasında tekrar yükseliş gösterdi.

100 doların altına düşmüştü

ABD ham petrolü 103 dolar dolaylarında işlem yaparken, brent petrol 108 dolar miktarına yükseldi. Petrol fiyatları, bir önceki hafta pazartesi günü 100 dolar miktarının altına kadar düşüş yaşamıştı. Dün 114,84 dolar seviyelerine kadar gelen Brent petrolün varil tutarı, günü 113,16 dolar miktarıyla tamamlamıştı.

Brent petrol nedir?

Global petrol çarşısına yön veren bir petrol olarak bilinir. Petrolün çıkarılmasını sağlayan firma Shell tarafından "Brent Goose" adı verilmiştir. Petrolün içerisinde %0,37 miktarında sülfür ter alır ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha rahat olan “tatlı petrol” kategorisinde olmasına katkı sağlar.

Ham petrolün işlenmesini sağlayan rafineriler için az miktarlı sülfürlü yani petrolden dizel veya benzin yakıtı imal etmek daha basittir. Bu sebeple Brent petrol türünün rafine edilmesi kolay olduğu için dizel ve benzin yakıt üretimi için daha uygundur. Bunun yanı sıra denizden çıkarılması sebebiyle taşınması deniz üzerinden olduğu için uzak yerlere gönderimi kolay olur.

Petrolün fiyatlandırılmasında ki en önemli etken hangi bölgeden çıktığı ve nereden geldiğidir. Üretimi daha hızlı ve ucuz olan daha fazla talep alır. Karadan çıkarılan petrol ile denizden çıkarılan petrol fiyatı arasında değişiklik olacaktır.

Bir varil Brent petrol kaç litre?

SPK'nın internet sitesinde paylaşılan bilgilere; bir varil petrol 42 galon ham petrole karşılık gelir (159 litre).

Bir varil ham petrolden, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 19,6 galon benzin, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon LPG 1,7 galon ağır akaryakıt ve 7,6 galon gibi diğer türevlerde imal edilebilmektedir.

Bütün ham petroller eş miktarda olmayacaktır.

Yorumlar (0)