Çavuşoğlu açıkladı: Putin ve Zelenski görüşecek mi?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin görüşüp görüşmeyeceği konusuna açıklık getirdi.

GÜNDEM 31.03.2022, 20:22 02.04.2022, 10:22 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu açıkladı: Putin ve Zelenski görüşecek mi?

Ortak basın toplantısında KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile kameraların karşısına geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önemli konu başlıklarına ilişkin konuştu. 

"Önce Dışişleri Bakanları bir araya gelecektir"

Çavuşoğlu, gerekli şartlarda anlaşmanın sağlanması halinde Putin ile Zelenski'nin görüşme yapacağını belirtti. İki liderden önce Dışişleri Bakanlığı seviyesinde bir görüşmenin gerçekleşebileceğini kaydeden Çavuşoğlu, "Önce her iki tarafın da onayından geçen anlaşmanın paraflanması gerekiyor. Bunun için Dışişleri Bakanları bir araya gelecek. Anlaşmanın imzalanması aşamasında ise Putin ve Zelenski bir araya gelecek. Bunun gerçekleşmesi, anlaşmanın yapılmasına bağlı." diye konuştu.

Türk askerinin garantör taraf olarak Ukrayna topraklarına girmesinin söz konusu olmadığına değinen Bakan Çavuşoğlu, konunun bir hayli hassas olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yoğun bir diplomasi trafiği gerçekleştirdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Barışın kalıcı olması için elimizden gelen ne varsa yapıyoruz." dedi. 

"Asker göndermemiz söz konusu değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birçok liderle telefon görüşmesi yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u Türkiye'ye davet ettik. Cumhurbaşkanımız, her iki ülkenin lideriyle de görüşecek." diye konuştu. Ukrayna'dan gelen garantörlük teklifine ilişkin iddiaları değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, "Ukrayna'nın isteği, toprak güvenliğini sağlamak. Bu, 'Barış Gücü' veya 'BM Güvenlik Konseyi' ile olabilir. Ya da hava sahası kapatılabilir. Ancak Türkiye'nin bölgeye asker göndermesi söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)