Putin'den uyarı: Doğalgaz almak isteyen ülkelere yarından itibaren zorunlu olacak!

Rusya Devlet Başkanı Putin, yabancı alıcıların 1 Nisan tarihi itibarıyla Rus doğalgazını ruble olarak ödemesi gerektiğini belirten kararnameye imza attığını kaydetti. Bu ödemeler eğer yapılmazsa Putin, doğalgaz satışının durdurulacağını kaydetti. Fransa ve Almanya ise Putin’in aldığı bu kararın şantaj anlamına geldiğini söyleyerek, ruble ile ödeme yapmayacaklarını söyledi.

DÜNYA 31.03.2022, 18:50
Putin'den uyarı: Doğalgaz almak isteyen ülkelere yarından itibaren zorunlu olacak!

Putin, Rusya’ya uygulanmış olan yaptırımlar ve Rusya’nın doğalgaz ihracatına dair önemli paylaşımlar yaptı.

Putin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Rus gazı ithalatçıları, 1 Nisan tarihi itibarıyla Rus bankalarında ruble hesabı bulunup buradan ödeme yapmak durumunda. Doğalgaz ödemeleri eğer ruble ile yapılmazsa bu ülkelerin kontratları da askıya alınacak. Rusya’nın büyümesini engellemeyi hedefleyen yaptırımlar öncesinden hazırlanmıştı. Yaptırımlar için Batılı ülkeler, yeni bahaneler üretmeye devam edecekler.”

Bununla beraber, IFAX haber ajansı ise Putin’in doğalgaz ödemeleri için özel hesaplarını Gazprombank’ta açılması yönünde talimat verdiğini kaydetti.

Putin’in talebine Almanya ve Fransa’dan ret

Öte yandan Almanya ve Fransa, Rusya’nın Avrupa ülkelerinin doğalgazı için rubleyle ödeme yapması talebini kabul edilemez bir sözleşme ihlali olarak tanımlayıp, Putin’in kararının şantaj manasına geldiğini kaydetti.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, düzenlemiş olduğu basın toplantısında, Putin’in doğalgaz ödemelerini ruble olarak zorunlu kılan yeni bir belgeyi henüz görmediğini kaydederek, Almanya’nın Rus gazının kesilmesi de dahil olmak üzere bütün senaryolara hazır olduğunu söyledi.

Ayrıca Habeck, Rusya’nın doğalgaz ödemelerini rubleyle isteyerek Batılı müttefiklerin bölmeye yönelik girişimlerinin amacına ulaşmadığını da ifade etti.

Fransa adına ise tepki ülkenin Maliye Bakanı Bruno Le Maire’den geldi. Maire, Almanya ve Fransa’nın Rusya’nın talebini reddettiğini söyledi.

Yorumlar (0)