Rusya'dan bir misilleme daha

Rusya Dışişleri Bakanlığı, karşılık verme gereği olarak AB'nin (Avrupa Birliği) üst düzey yöneticileri için yaptırım kararı aldıklarını bildirdi.

DÜNYA 31.03.2022, 20:29 01.04.2022, 14:26
Rusya'dan bir misilleme daha

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Rusya’yı hedef alan yaptırım siyasetinin bütün sınırları aştığına işaret edildi.

Brüksel’in keyfi ve kitlesel bir şekilde Rus halkını ve firmalarını tek taraflı yaptırımlara maruz bıraktığı kaydedilen açıklamada, yürürlükteki bütün uluslararası hukuk kurallarının görmezden gelinerek bu kimselerin bireysel verilerinin kamuya açıldığına vurgu yapıldı.

Ukrayna’da Rus karşıtlığına destekte bulunan Avrupalı yetkililerin, Zelenskiy yönetiminin Minsk anlaşmalarını da sabote etmesine göz yumduğu belirtilen açıklamada, Brüksel’in tüm bunlardan ders çıkarmak yerine Rusya’ya yönelik yaptırım kararı aldığı, bu gayrimeşru gayretlere diğer egemen ülkeleri de şantaj ve baskı yoluyla dahil etmeye çabaladıkları aktarıldı.

Batı'nın Rusya'ya, Rus halkına, yabancı ülkelerin Rusça dilini konuşan sakinlerine ve Rusya’nın en önde gelen firmalarına karşı 'hibrit bir savaş' ilan edildiğinin altı çizilen açıklamada, “Avrupa Birliği'nin hesabı açık ve net. Bizi hayati menfaatlerimizden vazgeçmeye mecbur bırakmak. Tüm bunlar, kolektif Batı'nın bizi kontrol altına alma siyasetinin bir parçasıdır." denildi.

Kamuya mal olmuş isimler ve medya mensupları da nasibini aldı

Avrupa Birliği'nin eylemleriyle sadece Rusya ile ilişkileri çıkmaz sokağa sokmakla yetinmediği, buna ek olarak kendi halkının güvenliğini, refahını ve ekonominin istikrarını da tehlikeye soktuğuna işaret edilen açıklamada, karşılık verme ilkesine uygun bir şekilde Rus tarafının Avrupa Birliği yapısının temsilcilerini ve Avrupa Birliği üye devletlerinin yaptırım listesine eklendiği ifade edildi.

Söz konusu açıklamada, “Yaptırımlar Avrupa Birliği'nin askeri yapılarının yöneticileri ve Avrupa Birliği komiserleri dahil, Avrupa Birliği'nin üst düzey yöneticilerini hedef almaktadır. Ayrıca Rusya karşıtlığı siyasetlerini teşvik eden AP'deki (Avrupa Parlamentosu) vekillerin büyük kısmı da yaptırımlara tabidir. Rusya'nın yanıt niteliğindeki bu kara listesine ayrıca bazı Avrupa Birliği üye ülkelerinin parlamento ve hükümet başkanları, Rusya karşıtı duyguları güçlendiren kamuya mal olmuş şahıslar ve medya mensupları da dahil edildi.” denildi.

Bahse konu açıklamada, yaptırım kararına ilişkin notanın Avrupa Birliği'nin başkent Moskova’da bulunan temsilcilik binasına iletildiği de belirtildi.

Yorumlar (0)