Savaşın 36'ncı günü! Putin'den 'gıda krizi' çıkışı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 36. gününde. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın Donbas’a yeni saldırı hazırlığı yaptığını söyledi. Ukrayna askerlerinin geri aldığı İrpin şehri, Ruslar tarafından yeniden bombalandı. Ukrayna ve Rus heyetleri video konferans yöntemiyle yarın yeni bir görüşme yapacak.

GÜNDEM 31.03.2022, 23:59 01.04.2022, 00:05
Savaşın 36'ncı günü! Putin'den 'gıda krizi' çıkışı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 1 aydan uzun bir süredir devam ediyor. İstanbul'daki müzakerelerin ardından, Rusya'nın "çatışmaların bazı bölgelerde azaltılacağına" ilişkin açıklamasının, sahaya etki etmediği görülüyor. İşte bölgede dakika dakika yaşananlar.

23.20 - İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, "Putin, artık kendi inşa ettiği kafesteki bir adamdan başka bir şey değil. Ordusu ciddi kayıplar yaşadı, tükendiler. Rus ordusunun itibarı iki paralık oldu." dedi.

22.54 - ABD Başkanı Joe Biden, petrol fiyatlarının artmasının sorumlusu olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i gösterdi. Biden, "Petrol arzı artışı için 180 milyon varil petrolü serbest bırakacağız." diye konuştu.

22.35 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin askeri yardım talebine ABD'den yanıt geldi. ABD, Ukrayna'ya 100 adet "kamikaze dron" yollama kararı aldı.

21.39 - Biden, Putin'in bazı danışmanlarını ev hapsine aldığı ya da kovduğunu iddia etti. 

Erdoğan ile Zelenskiy arasında kritik görüşme

20.46 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna lideri Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, söz konusu görüşmede, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin salı günü İstanbul’da gerçekleştirdikleri müzakere toplantısı üzerinde duruldu. Erdoğan, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin megakent İstanbul’da yaptıkları toplantının, neticeleri itibarıyla savaşın son bulması ve sulhun sağlanması için yürütülen sürece manalı bir ivme kazandırdığını dile getirdi. İstanbul’da gerçekleştirilen müzakerelerin ardından tansiyonun düşürülmesi yönünde bazı işaretlerin verilmesini çok önemli bulduğunu kaydeden Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ile Ukrayna lideri Zelenskiy'i buluşturma ve bu büyük buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliğinde bulunma teklifini tekrarladı. ​​Ukrayna Devlet Başkanı da Rusya ve Ukrayna heyetlerinin görüşmesine İstanbul’da gerçekleştirdiği ev sahipliği sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

20.35 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, anlaşmanın sağlanması durumunda Rusya lideri Putin ve Ukrayna lideri Zelenski'nin görüşeceğini açıkladı. Çavuşoğlu, her iki ülkenin dışişleri bakanlarını Türkiye'ye davet ettiklerini söyledi.

19.20 - İngiltere Elektronik İstihbarat Servisi (GCHQ) Başkanı Jeremy Fleming, "Putin yanlış yönlendiriliyor. Danışmanları, ona gerçek durumu söylemekten korkuyor." dedi.

18.11 - Almanya Başbakanı Scholz, Rusya'dan ithal edilecek olan doğalgaz ödemelerini avro ile yapacağını Putine bildirdiğini kaydetti.

17.27 - Putin, Rusya'nın gazı dost olmayan ülkelere ruble ile satışına yönelik kararnameye imza attı. Karar yarın itibarıyla devreye girecek.

17.10 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, Rus askerinin kuşatması altında bulunan Mariupol şehrinde 100 bin sivilin acil tahliye için beklediğini açıkladı.

16.32 - Putin, “Gıda krizini, Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere her şeyden önce başka bir göç dalgası takip edecektir” dedi.

Putin, resmen imzaladı: "Doğal gaz ödemesi rubleyle yapılmazsa sözleşme durdurulacak"

16.18 - Rubleyle Rus gazına ödeme yapılmasına ilişkin kararnameyi imzalayan Rusya Lideri Putin, "Rubleyle ödeme yapılmaması durumunda Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak." açıklamasını yaptı.

15.49 - Fransa'da General ve Askeri İstihbarat Direktörü Eric Vidaud, Ukrayna-Rusya savaşına yönelik süreci yönetemediği gerekçesiyle istifa etti.

15.40 - Hollanda Başbakanı M. Rutte, kısa vadede Rusya’ya karşı enerji boykotu uygulanmayacağını açıkladı.

15.36 -Norveç Başbakanı Jonas G. Store, Rusya Lideri Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Ukrayna'daki savaşa son verilmesi istediğini söyledi.

15.16 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna donanmasının Azak Denizi ve Karadeniz’e yerleştirdiği mayınlardan 10'unun rüzgarın etkisiyle birlikte koptuğunu, sürüklenen bu mayınların yerini kimsenin bilemeyeceğini ifade etti.

Moskova: "Endişe duyuyoruz"

14.58 - Avustralya Parlamentosuna seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna’yı silahlandırmaya ve Bushmaster isimli zırhlı araçları gönderme konusunda Avustralya'ya çağrı yaptı.

14.25 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelere ev sahipliği yaptığı için Türkiye’ye teşekkür ederim" açıklamasını yaptı. Öte yandan Stoltenberg, Rusya'nın çekildiğine ilişkin işaret görmediklerini, saldırıların artmasını beklediklerini ifade etti.

14.24 - İngiltere Elektronik İstihbarat Servisi Başkanı Jeremy Fleming, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, danışmanlarının Ukrayna'da yaşananlar ile ilgili gerçeği söylemekten çekindiklerini fakat Rus liderin yaptığı yanlış değerlendirmelerinin neticesinin "kristal berraklığında" olduğunu dile getirdi. Avustralya ziyaretinde konuşan Fleming, Putin'in "mevcut durumu büyük oranda yanlış değerlendirdiğini" aktardı.

14.20 - Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Lideri Vladimir Putin'in Ukrayna savaşı ile ilgili yanlış yönlendirildiğini öne süren ABD’nin, Kremlin’deki işleyişi hiçbir şekilde anlamadığını ve bunun kötü neticelere yol açabileceği gerekçesiyle endişe duyduklarını ifade etti.

Başkent Moskova’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Peskov, ABD’de Pentagon ve Beyaz Saray’ın, Putin’in yanlış yönlendirildiğine yönelik iddialarına ve gündemdeki bazı konulara yönelik değerlendirmelerde bulundu. ABD’nin Kremlin’de yaşananlar ile ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söyleyen Peskov, “Ne yazık ki ve hatta bundan dolayı endişe de duyuyoruz. Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı, Kremlin’de yaşananlar ile ilgili gerçek bir bilgiye sahip değiller. Kremlin'de neler yaşandığını, Putin'i, çalışma tarzımızı ve karar alma sürecini anlamıyorlar.” sözlerini kullandı.

Ukrayna, Zaporijya’daki 5 köyü Ruslardan geri aldı

13.44 - Ukrayna askerleri, Zaporijya’daki 5 köyü Rus ordusundan geri aldı. Ukrayna, 24 Şubat'tan bu yana Rusya'nın gerçekleştirdiği saldırılara karşı direnişini devam ettiriyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden gelen açıklamada, Zaporijya’daki 5 köyün Rus askerlerinden alındığını duyurdu. 

13.38 - Ukrayna-Rusya savaşının sıcak bölgelerinden, Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresindeki İrpin'de sivillerin tahliyesi sürüyor.

13.00 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'yla tüm ticaretin durdurulmasını ve Ukrayna’ya daha çok silah yardımı yapılması konusunda Hollanda'ya talebini iletti.

12.21 - Amerikalı ressam Zhenya Gershman'ın, foto muhabiri Schwan’ın Ukrayna'nın Harkiv şehrinde çektiği, savaşın simgesi olan fotoğrafı resmettiği yağlı boya tablo, 100 bin dolara alıcı buldu.

11.52 - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki yakıt depolarını yüksek hassasiyetli seyir füzeleriyle vurduklarını açıkladı.

11.10 - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarıyla başlayan savaş sebebiyle Lviv İsa’nın Dirilişi Manastırı, Moskova Ortodoks Kilisesi’nden ayrılan kiliseler arasına katıldı.

Polonyalılar endişeli: "Bu yükün altından tek başımıza kalkamayız"

11.04 - Ukrayna-Rusya savaşının sebep olduğu mülteci krizinden en çok etkilenen ülke Polonya'da vatandaşlar, göçmenlere yardım edilmesi gerektiğini belirtirken bu süreçte, Polonya'nın bu yükün altından tek başına kalkmayacağı görüşünde birleşiyor.

09.49 - Ukrayna'ya saldırıda bulunan Rusya’nın 17 bin 500 askerini, 131 helikopterini, 135 uçağını ve 614 tankını kaybettiği aktarıldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-31 Mart döneminde Rus ordusunun yaşadığı kayıplarıyla ilgili detayları açıkladı. Açıklamada, Ukrayna'ya saldıran Rusya’nın 17 bin 500 askerinin öldürüldüğü bildirilirken, Ruslara ait 131 helikopter, 135 uçak, 614 tank, 311 top, 1735 zırhlı araç, 54 hava savunma ve 96 roketatar sistemi imha edildi. Rus kuvvetleri 1201 araç, 75 yakıt aracı, 83 insansız hava aracı ve 7 gemi ve hafif sürat teknesini de kaybetti.​​​

09.44 -  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Ukrayna-Rusya savaşının 1970’li yıllardan beri görülen en büyük tedarik krizine evrildiğini söylerken, faaliyette bulunulan söz konusu alanlarda bu yılki büyüme tahminini yüzde 1,7’ye indirdi.

09.07 - Güvenlik Konseyi’nde bir konuşma yapan Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Dai Bing, Rusya'ya uygulanan yaptırımların arttırılmasının ve kapsamının biraz daha genişletilmesinin, gelişmekte olan devletleri olumsuz etkileyeceğini öne sürdü. Daimi Temsilci Yardımcısı Dai, Rusya'ya karşı kapsamı genişleyen ve dozu artan yaptırımların, uluslararası enerji ve gıda piyasalarını vuracağını aktardı. Dai, ayrıca yaptırımların, çok sayıda sıradan insanın yaşamını etkileyerek yeni insani problemlere sebep açacağını belirtti.

Rusya'dan Ukrayna'da, referandum hazırlığı

01.49 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna - Rusya heyetinin İstanbul’daki görüşmelerin ardından Rusya Savunma Bakanlığı’nın, Çernihiv ve Kiev bölgelerine yönelik saldırıları azaltma kararına rağmen hala saldırıların sürdüğüne dikkat çekti. Kiev ve Çernihiv'e yönelik saldırıların sürdüğünü söyleyen Zelenskiy, ”Kimsenin sözüne inanmıyoruz. Savaş bölgesinde gerçek bir durum var” açıklamasını yaptı. 

02.38 -  Rusya ordusunun, savaş kapsamında, Karadeniz kıyısındaki ve Kırım'a sınırı bulunan Herson bölgesinde referandum hazırlıklarına başladığı aktarıldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından gelen açıklamada, Ukrayna-Rusya savaşının 35'inci günü değerlendirildi. Açıklamada, Ukrayna'nın güneyinde Rus ordusunun, geçici bir şekilde işgal edilen topraklarını kontrol etmek adına sivil ve askeri bir yönetim oluşturmaya çalıştığı ifade edildi. Öte yandan Herson bölgesinde ordunun, Herson Halk Cumhuriyeti adıyla sözde devlet oluşturulması ile ilgili referandum hazırlıklarına başladığı kaydedildi.

Ukrayna ordusu Rus askerleri pusuya düşürdü

00.47 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, Ukrayna'da yerinden olan kişilere maddi destek sağlanmaya başladığını duyurdu. Günlük brifinglerine devam eden Vereşçuk, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile yaptığı görüşmesinde, Ukrayna’da yerinden edilmiş vatandaşlara doğrudan nakit ve barınma yardımı sağlanması ile ilgili temel iş birliği alanları tespit ettiklerini açıkladı. Maddi yardım başvurularının gerçekleştirileceği bilgileri ve adresleri paylaşan Vereşçuk, Ukrayna Postanesi aracılığıyla BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi'nin, kişi başı 2 bin 200 grivne (75 ABD doları) ödemeye başladığını açıkladı.

23.42 - Rus ordusu, dün akşam saatlerinde Ukrayna’nın başkenti Kiev ile birlikte Dnipro ve Harkov kentlerini vurdu.

Yorumlar (0)