Aşıyı Türk çift buldu, şimdi olmaz!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un terörle mücadeleyi "göçmen ve İslam" eksenine oturtma çabalarına AB izin vermedi: "Türk çift Covid-19 aşısını buldu, şimdi olmaz!"

GÜNDEM 15.11.2020, 17:05
Aşıyı Türk çift buldu, şimdi olmaz!

Avrupa Birliği, Fransa ve Avusturya’nın terörle mücadele çalışmalarını, "göç ve radikal İslam" ekseninde yürütme isteğine izin vermedi. İtalya, İspanya ve Hollanda gibi özellikle Covid-19 mağduru ülkeler, Macron ve Kurz'un aşırı isteklerine karşı geldi. AB ülkeleri, koronavirüse karşı aşı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin (55) ile Özlem Türeci'yi (53) "Avrupa’ya entegrasyon örneği" olarak gösterdi.

Fransız sözde karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun İslam'a, Hz. Muhammed'e ve Müslümanlara hakaret içeren karikatürlerinin Macron yönetimi tarafından savunulmasıyla Fransa ve Avusturya’da peş peşe yaşanan terör saldırılarını ve bu gibi eylemlere karşı alınabilecek tedbirleri değerlendirmek için çevrimiçi toplanan AB içişleri bakanları, ortak bir bildiriye imza attı. Terör saldırıları sebebiyle Avrupa’da yaşayan 25 milyon Müslüman göçmenin hedef tahtasına oturtulduğu toplantıda Fransa ve Avusturya’nın aşırı istekleri karşılık bulmadı.

Aşırı istekler frenlendi

Hürriyet gazetesinden Güven Özalp'in imza attığı habere göre; Avrupa Birliği üyesi ülkelerin içişleri bakanları, Macron’un söylemlerinin aksine, İslam’ı ve Müslüman göçmenleri terörle ilintilendirmekten özenle kaçındı. Bakanların bu tavrında ise Covid-19 ile mücadelede büyük umudun yeşermesine neden olan aşının, Almanya'da yaşayan iki Türk kökenli bilim insanı Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci tarafından geliştirilmiş olmasının etkisi vardı. Uğur Şahin ile Özlem Türeci, bulundukları ülkeye fevkalade entegre olmuş göçmen çocukları olarak tartışmalara yön verdi.

Bir diplomatik kaynak da, Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin aşıyı buldukları sırada AB bakanlarının bu kadar çetrefilli bir konuda İslam'ı hedefe koymasının "basite indirgeme" suçlaması ile karşılaşmalarına neden olacağını, bu yüzden bakanların daha dikkatli davrandığını bildirdi.

Özellikle Fransa ve Avusturya’nın istekleriyle şekillenen ilk taslak ile üzerinde uzlaşılan ortak bildiri arasında çok net söylem farkı ortaya çıktı. Fransa ve Avusturya'nın isteği olan "terörün göç ile ilişkilendirilmesi, radikalizmle mücadelede İslam’ın merkeze alınması ve entegre olmayan göçmenlerin cezalandırılması" gibi istekler ortak bildiride yer almadı. Aşırı talepleri frenleyen ise AB Komisyonu dışında İspanya, İtalya ve Hollanda gibi koronavirüsten yoğun etkilenen ülkelerin başı çektiği büyük bir grup oldu.

Yorumlar (0)