Dünyayı kurtaracak Türk çift!

Göçmen karşıtlığının, Türk ve İslam düşmanlığının zirve yaptığı Avrupa, başta Avrupa'yı ve tüm dünyayı perişan eden pandemi belasından iki Türk Müslüman göçmen ailesinin evlatlarına umut bağladı. Pfizer ve BioNTech'in açıkladığı Covid-19 aşıları, bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'e ait.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.11.2020, 17:10 13.11.2020, 15:56
Dünyayı kurtaracak Türk çift!

BioNTech CEO'su Uğur Şahin 55 yaşında. Savaştan sonra Almanya’ya işçi olarak giden ve Köln'de bulunan Ford otomobil fabrikasında çalışan bir Türk babanın oğlu. Yani bir göçmen çocuğu. Eşi Özlem Türeci ise 53 yaşında ve şirketin yönetim kurulu üyesi.

Özlem Türeci'nin de ailesi tıpkı eşinin ailesi gibi yine Almanya’ya göç etmiş, hayatını Almanya'da kurmuş bir Türk doktorun kızı.

BioNTech şirketinin ortak olduğu Pfizer’in İcra Kurulu Başkanı Albert Bourla ise Yunan Kökenli bir Yahudi göçmen.

Tıp eğitimi alıp doktor olma yolunda hayalinin peşinden koşan Uğur Şahin, eşi Özlem Türeci ile tanıştığı Köln şehri ile güneybatıda yer alan Hamburg şehrindeki hastanelerde eğitimler verdi. Tıbbi araştırma ve onkoloji alanı, çiftin ortak tutkusu hâline geldi.

Özlem Türeci, bir basın kuruluşuna verdiği röportajda düğün günü bile laboratuvarda çalıştıklarını söyledi. Uğur Şahin ve Özlem Türeci çifti birlikte yıllarca kanser üzerinde çalışmalar yaptılar ve kansere karşı güçlü müttefik olan bağışıklık sistemi üzerinde odaklanıp birbirinden farklı her tümörün genetik yapısı üzerinde çalıştılar.

Avrupa Reform Merkezi'nin baş ekonomisti olan Christian Odandahl ise attığı bir tweette, Almanya'nın uzun seneler göç mevzusunda ne kadar açık olmasının doğru olacağı üzerinde çaba sarf ettiğini ve savaş sonrasında başlatılan "misafir işçiler" programının hep sorgulandığını belirterek, Uğur Şahin'in babasının Köln'deki Ford fabrikasında çalışmak için Almanya'ya göç eden misafir işçilerden biri olduğunu, şimdi onun oğlunun dünyayı perişan eden pandemiye son veren kişi olmak üzere olduğunu hatırlattı.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, 2008 senesinde kurdukları BioNTech şirketiyle en zengin 100 Alman listesinde bulunuyor.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurduğu BioNTech şirketinin piyasa değeri an itibarıyla 21 milyar dolara ulaşmış durumda.

Şirketin Covid-19'a karşı kitlesel aşılama üzerinde çok önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Covid-19'a karşı Türk çiftin geliştirdiği aşının testi şimdiye kadar 6 ülkede toplam 43 bin 500 kişi üzerinde yapıldı. Aşı denemelerinde dikkate alınacak bir güvenlik endişesi yaşanmadı. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının denendiği 6 ülkelerden biri ise Türkiye.

Yorumlar (0)