Dünyaya umut olan Uğur Şahin: Korona bu aşıyla kendini savunamaz!

Koronavirüse ilişkin koruyuculuğu yüzde 90'ın üstünde bir aşı geliştirdiklerini paylaşan Uğur Şahin, aşının virüsün bulaşmasını engelleyebileceğini ifade etti.

SAĞLIK 15.11.2020, 14:16 16.11.2020, 16:32
Dünyaya umut olan Uğur Şahin: Korona bu aşıyla kendini savunamaz!

Koronavirüse ilişkin koruyuculuğunun yüzde 90'ın üzerinde olduğu ifade edilen koronavirüs aşısının bulunmasına ilişkin tüm dünya Prof Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci'yi konuşuyor.

Salgında şimdiye dek en büyük umut olan aşının ardındaki kahraman Uğur Şahin açıklamalarda bulundu.

"Semptomlu enfeksiyonlarda bile koruma sağlayacak"

Koronavirüs aşısına ilişkin ilk klinik deneylerden başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydeden Almanya merkezli BioOnTech firmasının CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının virüsü bitireceğinden emin olduğu kaydetti.

Konuya ilişkin iyimser olduğunun altını çizen Şahin, "Eğer pandemiyi bu aşının durdurup durduramayacağını soruyorsak, cevabım evet çünkü semptomu bulunan enfeksiyonlardan bile korunma sağlanması için büyük bir etki oluşturacak bu aşı." şeklinde konuştu.

"Aşı bu virüsü yenecek"

Geçtiğimiz pazartesi günü deneme çalışmalarının sonucu açıklanıncaya dek aşının bağışıklık sisteminde yeteri kadar güçlü bir tepki tetikleyip tetiklemeyeceğinden emin olmadıklarını kaydeden Şahin, "Artık bu aşının virüsü yeneceğini biliyoruz." dedi.

"Korona bu aşıya karşı kendini savunamaz"

Aşının birden çok şekilde virüse saldırdığını kaydeden Şahin, "Koronanın hücrelerimize girişin engelliyor. Fakat virüs eğer bir şekilde girdiyse bile o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurarak ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini gerçekleştirecek şekilde çok iyi bir şekilde eğittik. Biliyoruz ki artık virüs bu mekanizmalara karşı kendinisini koruyamaz." cümlelerini kurdu.

"Koldan iki doz olarak üçer hafta arayla verilecek"

Şahin, aşının semptomsuz enfeksiyonları durdurup durduramayacağına ilişkin sorunun cevabının bir seneyi bulabileceğini ifade ederek, farklı etnik gruplarla farklı bir etki gösterip göstermeyeceği konusu ise henüz netleşmedi, dedi.

BioNTech firmasının CEO'su Şahin, geliştirilen aşının üç hafta arayla koldan iki doz şeklinde yapılacağını ve böylelikle en az bir senelik koruma sağlayacağını ifade etti.

Yorumlar (0)