Alman basınında Erdoğan yorumları: İşimiz zor!

Alman basını, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği hakkında 'veto' sinyali veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı manşetlerine taşıdı. Haberlerde, "İşimiz kolay olmayacak." ifadesi kullanıldı.

GÜNDEM 18.05.2022, 19:14 Hakan Öksüz
Alman basınında Erdoğan yorumları: İşimiz zor!

Rusya'nın tehditleri sonrası NATO'ya üyelik sürecini hızlandıran Finlandiya ve İsveç, Avrupa ülkeleri ve ABD'den destek gördü. Bu iki ülkenin teröristlerin sığınağı haline geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Teröristleri teslim etmeyeceklerini açıkça söylediler. Bu iki ülkenin, NATO gibi bir güvenlik örgütüne alınmasına sıcak bakmıyoruz." demişti.

"Erdoğan'ın inatçı tavrı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "veto" sinayli vermesi, Finlandiya ve İsveç'te endişe yarattı. Alman basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Finlandiya ve İsveç hakkındaki sert açıklamalarını manşetlerine taşıdı. Haberlerde, "Erdoğan'ın buna benzer krizlerdeki inatçı tavrı biliniyor. Finlandiya ve İsveç için işler zora girecek." yorumu yapıldı.

Handelsblatt gazetesi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırı hakkında, "Batılı ülkeleri stratejik olarak en fazla zorlayan hamle" değerlendirmesini yaptı. NATO üyesi ülkelerin Finlandiya ve İsveç'in üyeliği hakkında şaşırtıcı şekilde olumlu açıklamalarda bulunduğu ancak Türkiye'den gelecek sürprizi beklemedikleri kaydedildi.

Handelsblatt: Türkiye NATO'nun yanında ancak...

Haberde, "Türkiye'den gelen 'veto' sinyali, Rusya lideri Putin için beklenmedik bir hediye gibi oldu. Finlandiya ve İsveç'in güvenliği tehlikeye girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya'nın mı yoksa NATO'nun mu yanında yer aldığı sorusu bir kez daha gündeme geldi. Rus gemileri için İstanbul Boğazı'nı kapatan Türkiye, halen daha Avrupa'nın bir müttefiki olduğunu gösteriyor. Öte yandan Finlandiya ve İsveç'i de NATO'da istemiyorlar. Türkler, kendi çıkarları için en iyisi neyse onun peşinde koşuyor." denildi.

Süddeutsche Zeitung: Ankara'daki kumarbaz!

Süddeutsche Zeitung gazetesi ise Finlandiya ve İsveç'in NATO üyesi olmasının, stratejik olarak acilen gerçekleşmesi gerektiğini bildiriyor. Erdoğan'ın, NATO üyesi ülkelerin gözünde "serseri mayın" olmayı sürdüreceğini aktaran gazetenin, "Ankara'daki kumarbaz" ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Yorumlar (0)