29 kişinin öldüğü yangında 8 tutuklama! İfadeler ortaya çıktı

Beşiktaş ilçesindeki bir gece kulübünde meydana gelen yangında 29 kişi hayatını kaybetti ve tadilat sırasında çıktığı belirlendi. İşletme müdürü ve iş yerinin ortakları da dahil olmak üzere 11 şüpheliden 8’i için tutuklama talebi gelirken, ön inceleme raporunda ise bir dizi ihmal sıralandı. Şüphelilerin yangına ilişkin verdikleri ifadeler de ortaya çıktı.

GÜNDEM 05.04.2024, 14:32 06.04.2024, 01:39 Buse Önder
29 kişinin öldüğü yangında 8 tutuklama! İfadeler ortaya çıktı

İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokağı'ndaki 16 katlı binanın bodrum katında bulunan "Masquerade Club" isimli gece kulübünde 2 Nisan'da meydana gelen yangın faciasıyla ilgili olarak başlatılan soruşturma devam ediyor.

Son gelişmelere göre, soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 şüphelinin Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği'ndeki işlemleri tamamlandı. Yürütülen soruşturma kapsamında 29 kişinin öldüğü yangında adliyeye sevk edilen 9 kişiden 8'inin tutuklandığı, 1'inin ise serbest kaldığı bildirildi.

Ön inceleme raporu geldi

Gece kulübündeki yangınla ilgili yapılan ön inceleme raporu, kamera görüntülerinden yanıcı malzemelerin depolandığı, açık kaynak yapıldığı ve kaynak çapaklarının etrafa yayıldığını belirtti, ayrıca yangın çıkış kapılarının kapalı olduğu ve yangın söndürme sisteminin işlevsiz olduğu ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) ekiplerinin hızlı tarama testlerine göre ise binanın 3 kolonunda hasar tespit edildi.

Yangın çıkışlarının kapalı olduğu tespit edildi

İstanbul'un Beşiktaş semtinde meydana gelen gece kulübü yangınıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tutuklamaya sevk yazısı, olayın detaylarını ve soruşturmanın seyrini açıkladı. Yangın sonrasında yapılan incelemelerde, olay yerine olay yeri inceleme ekipleri, İstanbul İtfaiyesi'nin uzman ekipleri ve iş güvenliği ve yangın uzmanı bilirkişi heyetinin katılımıyla detaylı bir keşif yapıldığı belirtildi.

Bu keşif sırasında, iş yerindeki kamera görüntülerinden yanıcı malzemelerin depolandığı, açık kaynak yapıldığı ve kaynak çapaklarının etrafa sıçradığı tespit edildi. Ayrıca, yangın çıkış kapılarının kapalı olduğu ve yangın söndürme sisteminin işlevsiz olduğu da ortaya çıkarıldı.

Kusurlu olmaları sebebiyle tutuklama

Savcılığın sevk yazısında, şüphelilerin kusurlu oldukları, iş yerinin fenni ve teknik açıdan yeterli şekilde tutulması gereken standartlara uymadıkları ve bu yüzden birden fazla kişinin ölümüne sebep oldukları belirtildi. Ön bilirkişi raporuna göre, şüphelilerin ihmalleri ve kusurları nedeniyle toplumda infial yarattığı vurgulandı. Bu nedenle, şüphelilerin tutuklanması talep edildi.

Belediye görevlileri hakkında soruşturma

Savcılık, ayrıca iş yerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve denetim süreçlerine ilişkin tüm bilgi ve belgeleri topladıklarını ve ilgili kamu görevlileri hakkında da soruşturma başlatılacağını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) ekiplerinin yaptığı hızlı tarama testlerinde, binanın 3 kolonunda hasar belirlendiği açıklandı.

Rapora göre, 16 katlı binanın yüksek riskli olduğu ve raporun valiliğe iletilerek gerekli önlemlerin alınmasının talep edildiği ifade edildi.

"Alevler binanın 6'ncı katına kadar yükseliyordu"

Yangın anında çöpleri dökmek için dışarı çıktıklarını kaydeden E.E, "Dönünce alevleri üstümüze geldi. Ahmet önden gitmişti. O yüzden alevlerin arasında kaldı. Dışarı çıkamadı. Biz arkada olduğumuz için kaçabildik. Alevlerin boyutu çok fazlaydı. Binanın 6'ncı katına kadar yükseliyordu." dedi.

Şüpheli Kahraman D: "Yangın günü iş yerinin kendi çalışanları da vardı"

Demir işçilerinin patronu şüpheli Kahraman D, "Çoğunlukla 12-13 kişi çalışıyorduk orada. Yangın günü iş yerinin kendi çalışanları da vardı. Ahşapçılar ile sahnecilerin sayısı fazlaydı. Ölü sayısı bu yüzden çok fazla oldu." diye konuştu.

İşletmenin sahibi: "O gün işlerini bitireceklerdi, yangın çıktı"

İşletmenin sahibi olan şüpheli Şahzade Ş, "Tadilatın yapılması için Ramazan ayından önce şirketlerle görüştük. Demirci ve marangozlar diğer işleri yapacaktı. Kendi işimizi yaptık, daha sonra iş yerini Kahraman Bey'e teslim ettik. Çağatay Bey ile 15 gün çalıştılar. Çalışma ilerledi, marangozlar da işe başladı. 4-5 gün beraber çalıştılar. Sahneciler, olaydan önceki son 3 gün çalıştı. Yangının çıktığı gün sahnecilerin son günüydü. Onlar da işlerini bitirmek üzereydi." ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Yangın faciası sırasında kulüpte bulunan ve hayatını kaybeden 29 kişinin yanı sıra 2 kişinin de yaralandığı belirtilmişti. Olayın ardından soruşturma başlatılmış ve işletme ile yangınla ilgili sorumluluğu bulunan şahısların gözaltına alınmasına karar verilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, iş yerinin mesul müdürü İ.Ş. (65), iş yerinin ortakları M.M.C. (45), Ş.Ş. (50) ve F.D, muhasebeci S.A. (39), işletme müdürü A.A.P. (26), tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. (47), metal işleri firma sahibi Ç.A. (43) ve mobilyacı E.E. (40) gözaltına alınmıştı. Ancak mobilyacı E.E. emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Olayla ilgili teknik sorumlulukları bulunan iş yeri teknik servis sorumlusu İ.B, iş kazasından daha önce suç kaydı bulunan sahne yapımı firması sahibi D.Ç ve sahne yapımı teknik servis firması sahibi S.Ç. de gözaltına alınmıştı.

Yorumlar (0)