29 kişiye mezar olan gece kulübünde ihmaller zinciri

İstanbul’da tadilatta olan bir gece kulübünde tadilat sırasında yanıcı ve parlayıcı malzemelerin tutuşması nedeniyle çıkan yangında bodrum katta mahsur kalan işçilerden 29'u can verdi. Olaya ilişkin yeni bilgiler gelemeye devam ediyor. Bilgiler arasında birçok ihmaller söz konusu...Tadilatın kaçak yapıldığı ve mekanın tek kapısı olduğu için içeride mahsur kalanlardan çoğunun dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdiği belirtildi. Apartman yöneticisi "Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak gözüküyor. 15 gün önce belediyeye başvuru yapmıştık karot almalarını istedik ama mal sahibi izin vermedi." diye konuştu. Başlatılan soruşturmada, işletme müdürü ve iş yerinin ortaklarının da aralarında bulunduğu 9 şüpheli gözaltına alındı.

GÜNDEM 03.04.2024, 11:10 03.04.2024, 14:25 Melina Ay
29 kişiye mezar olan gece kulübünde ihmaller zinciri

İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokak'ta bulunan 16 katlı binanın -1 ve -2. katında faaliyet gösteren "Masquerade Club" isimli gece kulübünde 2 Nisan Salı günü 13.00 sıralarında yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, ambulans sağlık ekibi ve polis sevk edildi. Yangına itfaiye ekipleri 31 araç ve 86 personelle müdahale etti.

Çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 29'a yükselirken 2 kişi de yaralandı.

Peki yangın nasıl çıktı?

İtfaiye kaynaklarından edinilen bilgiye göre; gece kulübünde, ses yalıtımı ve dekor tadilatı çalışmalarında kaynak işlemi yapıldığı sırada yaşanan tüp patlamasıyla elyaf malzemelerin tutuştuğu belirtildi.

Mekanın tek kapısı olduğu öğrenilirken içeride mahsur kalanlardan çoğunun dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Ayrıca sedyelerde dışarı çıkartılan yaralıların çoğunluğunun kurtarılamaması sebebiyle ölü sayısı ilk başta sayi  2 iken bir anda sayı 29'a yükseldi.

Gözaltı sayısı 9'a çıktı

İstanbul Valisi Davut Gül olay yerinde yaptığı açıklamada "Kimlikleri henüz belli değil. Kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Yangının çıkış sebebini bilmiyoruz. Yaralananlar ve ölenler gece kulübündeki tadilatta çalışan kişiler. Gece kulübünün 1987'de aldığı bir ruhsat var, 2018'de de ruhsat yenilenmiş. Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekanda tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı" diye konuştu.

Yangın faciasına ilişkin başlatılan soruşturmada, işletme müdürü ve iş yeri ortaklarının da aralarında bulunduğu 9 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, iş yerinin mesul müdürü İ.Ş. (65), iş yerinin ortakları M.M.C. (45) ve Ş.Ş. (50), muhasebeci S.A. (39), işletme müdürü A.A.P. (26), tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. (47), metal işleri firma sahibi Ç.A. (43), mobilyacı E.E. (40) ve iş yeri ortağı F.D'nin aralarında olduğu 9 şüpheli gözaltına alındı.

Yapılan çalışmada, İ.Ş, Ş.Ş. ve E.E'nin "kasten yaralama", S.A'nın "cinsel taciz", A.A.P'nin ise "kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, bulundurmak ya da uyuşturucu madde kullanmak", "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" ve "kasten yaralama" suçlarından kayıtları olduğu belirlendi.


Ölen kişilerin kimlikleri belirlendi

Alevlerin arasında kalarak yaşamını yitirenlerden birinin, yangının çıktığı gece kulübünde DJ'lik yaptığı öğrenildi. Yangında yaşamını yitiren 29 kişiden bazılarının ismi belirlendi.

Hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:

Gökay Tevlek (DJ), Mehmet Okumuş, Ahmet Sever, Ahmet Uzun, Ahmet Mehduş, Alparslan Salih Derelioğlu, Atanur Aladağ (aşçı), Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Fahrettin Korkut (asansör işçisi), kardeşi Musa Korkut, Şivan Dolu, Gökhan Yıldırım, Ramazan Altan, Kadir Orhonoğlu (tadilat işçisi), Özkan Baş, Sinan Yılmaz, Adem Özçelik, Ahmet Kartal, Akın Kıhrı (kaynak ustası), Yılmaz Kıhrı (kaynak ustası), Binali Çayır, Cengiz Aksoy, Efe Demir, Gökhan Akbulut, Hüseyin Ak,  Muhammet Ali Yıldırım (mobilyacı) ve Shır Agha Bigzade., 

29 kişinin hayatına mal olan faciada ihmal zinciri

1987'de ruhsat verilen gece kulübünün acil çıkışı olup olmadığı, tadilat konusunda izin alınıp alınmadığı, kullanılan inşaat malzemelerinin özelliği gibi yanıt bekleyen birçok soru var.

Olayı değerlendiren İş Güvenliği Uzmanı Dr. Şebnem Akman Balta "Türkiye'de ve dünyada iş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir. Yüzde 2'si doğal afetler veya felaketler nedeniyle yaşadığımız olaylardır. Burada yüzde 2'ye girecek bir durum maalesef söz konusu değil. Çünkü iş verenin ve taşeron firmanın mutlaka ve mutlaka dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardı. Zaten 16 katlı bir konutun bulunduğu noktada -1 ve -2'nci katlarda böyle bir iş yerinin olması zaten mantıklı ve doğru değil." İfadelerine yer verdi.

"Ruhsatta yenileme yapılmış, yenileme yapılırken itfaiyeden patlama ve yangınla ilgili onay alınması imarla ilgili yine çalışma için belediyeden şehircilik müdürlüğünden onay alınması önemli." ifadesini kullanan Balta şöyle devam etti:

"Yöneticinin buna izin vermesi ve kat maliklerinin oy birliği veya oy çokluğuyla burada iş yerinin açılmasıyla ilgili acaba nasıl bir aksiyon aldılar. Nasıl karar verdiler bunları öğrenmemiz gerekiyor.

2 bin kişinin olduğu anda böyle bir olay yaşansaydı olabilecek faciayı düşünemiyorum. Ayrıca burada kaçak akım kesici bir cihazın olması gerekirdi. Springler var mıydı, basınç dedektörleri var mıydı, binada bu dedektörlere haiz mi bina?

Bunların hepsi apayrı sorular ve bu soruların cevaplarını almamız gerekiyor mutlaka. Tek bir kapıdan çıkış var. Giriş ve çıkış tek bir kapıdan yapılmış. 29 tane işçi eğer o alanda çalışacaksa mutlaka bir tahliye koridorunun, yangın koridorunun, yangın dolaplarının olması gerekirdi. Kişisel koruyucu donanım kullanması gerekirdi."

‘Taşıyıcılarda kesmeler yapılmış olabilir’

Elektrik Mühendisi Erhan Karaçay ise yaptığı değerlendirmede, "Muhtemelen burada ruhsat alınırken belediyeye verilen projeye aykırı uygulamalar yapıldı. Bunun gibi yüzlerce bina olduğunu tahmin ediyoruz. Bu tadilatlarda da buna uygun malzemeler kullanılması gerekir. Bizim gözlemimiz tahminimiz içeride uygun olmayan şekilde tabliyelerde ve taşıyıcılarda kesmeler yapıldığını tahmin ediyoruz ve yangın çıkış planı olmadığı için de çıkış yeri daraltılarak artı tadilat için orada kullanılan malzemeler de uygun malzemler olmadığı için birden yanıp parlayıp içerideki insanların çıkışını engelleyip muhtemelen boğulmalara neden olmuştur." diye konuştu.

Bakan Yelikaya: Soruşturma Başlatıldı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da, yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Yerlikaya'yı arayarak yangına ilişkin bilgi aldı.

İBB Başkanı İmamoğlundan Açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bölgeye giderek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da "Tadilat veya inşaat başvurusu yok. İki kat aşağıda olmasından dolayı görünmeyen alanda. Şikayet de yok. Kaçak bir müdahale yapılmış" bilgisini verdi.

İmamoğlu, "12.54'te itfaiye araçlarımız buraya ulaşıyor. 106 personelimiz ve 37 araç müdahale ediyor. Edindiğimiz bilgiyle, ne yazık ki binanın altında bir gece kulübü olarak işletilen mekanda gündüz bir tadilat işlemi var. Şu anda 15 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı. Arama ve inceleme çalışmaları sürüyor. Tadilat veya inşaat başvurusu yok. İki kat aşağıda olmasından dolayı görünmeyen alanda. Şikayet de yok. Kaçak bir müdahale yapılmış" dedi.

Sağlık Bakanı Koca'dan Açıklama

Adalet Bakanı Tunç: 5 Şüpheliye Gözaltı

Bir açıklama da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’dan geldi.

Bakan Tunç, yangın faciasına yönelik 5 şüphelinin gözaltına alındığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul’un Beşiktaş İlçesi Gayrettepe Mahallesindeki bir işletmede çıkan yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Çıkan yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir.

Olay yeri incelemesi ve delil toplama çalışmaları devam etmekte, iş güvenliği ve yangın konusunda uzman 3 kişilik bilirkişi ekibi de yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Olayla ilgili işyeri yetkilisi 3 kişi ile birlikte mesul müdür ve tadilattan sorumlu 1 kişi olmak üzere toplam 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle sürdürülmektedir."

Görgü tanıklarından açıklama

Yangının başlangıç anlarına şahit olan görgü tanıkları yaşadıklarını aktardı.

Hikmet Baykuş isimli görgü tanığı, “Gece kulübünün gündüz hazırlıkları bu saatlerde başlıyordu. İçeride belli bir kısım çalışanlar ile tadilat için gelenlerin olduğunu duyduk. Çıkan bir yaralıdan duyduğumuza göre içerideki diğer arkadaşların da hepsinin öldüğünü söylüyor. Detaylı bir bilgi yok. Çalışma sırasında kaynaktan ya da hazırlık yaparken ocaktan gaz sızıntısından diyorlar ama o da net değil” ifadelerini kullandı.

“Öksürerek ve sürünerek çıktık”

Görgü tanıklarından Ümit Gültekin ise, yangının çıktığı binanın hemen bitişiğindeki otoparkta araçlarının bulunduğunu, otoparkın tamamen duman altında kaldığını söyledi. Otoparktan öksürerek ve sürünerek çıktıklarını anlatan Gültekin, “Kurtarabildiğimiz araçları kurtardık, bazıları içeride kaldı. Yangının olduğu yere gittiğimizde alevler 4'üncü katlara doğru çıkmaya başladı. Gece kulübünde çalışma vardı. Çalışanlar da içeride mahsur kaldı. Biz de kalacaktık ama çıkabildik” dedi.

Yorumlar (0)