Varlık Fonu'ndan 10 milyar dolarlık dev yatırım!

Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF), petrokimya ve rafineri alanındaki dış ticaret açığının azaltılması amacıyla Adana'da yaklaşık 10 milyar dolar yatırımla rafineri ve petrokimya tesisi kuracağı bildirildi. 

EKONOMİ 03.12.2019, 17:01 03.12.2019, 17:05
Varlık Fonu'ndan 10 milyar dolarlık dev yatırım!

Hazine ve Maliye Bakanlığının 2020-2022 Yeni Ekonomi Programı dâhilinde Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) özel sektör veya yabancı sermaye iş birliklerine dayanan petrokimya, madencilik ve yerli kaynaklardan elektrik üretimi alanlarında sabit sermaye yatırımlarında bulunması planlanmıştı. 

Türkiye Varlık Fonu'ndan alınan bilgiye göre, dış ticaret açığını azaltmak için stratejik yatırımları gündemine alan fon, ilk yatırımını  petrokimya ve rafineri alanında yapacak.

10 milyar dolar yatırımla Türkiye Varlık Fonu tarafından Adana'nın Ceyhan ilçesinde kurulacak rafineri ve petrokimya kompleksinin inşasına, tasarım ve mühendislik çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2021 yılında başlanacak. 

Projenin, inşaat boyunca yaklaşık 10 bin, faaliyet döneminde ise 5 bin kişilik istihdam oluşturacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, ileri teknoloji ve yenilikçi üretim yöntemleri bakımından dünyada örnek gösterilen yatırımlar arasında bulunması amaçlanıyor.

Dış ticaret açığının kalıcı olarak azaltılması hedefleniyor

Kurulacak olan rafineri ve petrokimya kompleksi, Ceyhan ilçesinin uluslararası enerji merkezi olması hedefine katkı sunacak. Söz konusu proje ile bölgede petrokimya üssü ve kimya kümelenmesi geliştirebilmek için ihtiyaç duyulan ham maddelerin üretilmesi ve gerekli altyapı yatırımlarının uygulamaya geçirilmesi desteklenecek. 

Türkiye'nin rafineri ürünü ithalatı geçen sene itibarıyla 21 milyon ton olarak kaydedildi. Petrokimya ürünlerinde ihtiyacın yüzde 80'inden fazlasının ithal edildiği bildirildi. 2018 yılında bu alanda 13 milyar dolar dış ticaret açığı verildiği kaydedildi. 

Türkiye Varlık Fonu, rafineri ve petrokimya yatırımlarıyla bu alandaki dış ticaret açığının kalıcı olarak azaltılmasına fayda sağlamayı amaçlıyor. Söz konusu yatırımın, dış ticaret dengesine yılda 1,5 milyar dolar destek vereceği öngörülüyor. 

Yorumlar (0)