Türkiye'den Çin'e süt ürünleri de gidecek

Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı etkisini göstermeye devam ediyor. ABD’den tarım ürünleri almayı kısıtlayan Çin, başta Türkiye olmak üzere başka pazarlara yöneldi. Türkiye, Çin'e mermer ve kirazın ardından şimdi de süt ve süt ürünleri ihraç edecek.

EKONOMİ 18.08.2019, 09:34 18.08.2019, 10:28
Türkiye'den Çin'e süt ürünleri de gidecek

ABD’den tarım ürünleri almayı kısıtlayan Çin, ihtiyaçlarını temin etmek amacıyla başta Türkiye olmak üzere başka pazarlara yönelmeye başladı.

Türkiye, Çin’e mermer ve kiraz ihracatında başarılı bir performans sergilemesinin ardından şimdi de süt ve süt ürünlerini bu ülkenin dev pazarına sunmak için hazırlık yapıyor. 

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li, Türkiye’den ülkesine yılın ikinci yarısında süt ve süt ürünlerinin gönderimine başlanacağını bildirerek, “Bunların dışında bir dizi tarım ürünü için de görüşmeler devam ediyor." ifadesini kullandı.

Hafta sonu Afyon’da gerçekleştirilen ve Deng Li’nin de katıldığı toplantıda, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ile Türkiye’nin Çin’e mermer ihracatında ürün çeşitliliğinin artırılması için neler yapılabileceği görüşüldü.

"Çin piyasasındaki mermerlerin yüzde 60’ı Türkiye'den"

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’den satın alınan mermerlerin Çin piyasasındaki mermerlerin yüzde 60’ını oluşturduğunu, bunların yüzde 5’inin de Afyonkarahisar’dan ihraç edildiğini kaydetti.

Afyonkarahisar kirazının da Çin pazarında yerini bulduğunu belirten Deng Li, "Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının yıllık 500 bini geçmesini bekliyoruz. Her geçen gün daha fazla Çinli turist Afyonkarahisar’a gelmeye başlıyor." diye konuştu.

"Süt ve süt ürünleri de Çin’e gitmeye başlayacak"

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li, Çin pazarının kapılarının Türkiye ve Afyonkarahisar’dan gönderilecek mermerlere her zaman açık tutulacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Yeter ki bizim yasalarımıza ve kurallarımıza uygun hareket etsinler. Bu anlamda da sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Bu senenin ikinci yarısında Türkiye’nin süt ve süt ürünleri de Çin’e gitmeye başlayacak. Bunların dışında bir dizi tarım ürünü için de görüşmeler devam ediyor. Afyonkarahisar’ın Çin’e yaptığı ihracatta ürün çeşitliliğini kısa sürede artırabiliriz. Bu yıl toplam bin ton kiraz Çin’e gitti. Bizim hedefimiz çok kısa zamanda bu rakamı en azından 5 bin tona çıkarmak."

"Afyonkarahisar’ın en büyük pazarı Çin’dir"

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li ile Çin Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua’dan destek gördüklerini bildirdi. 

Beşer, tarımsal ürünler ile kanatlı hayvanların doğrudan satışına ilişkin anlaşmalar yapıldığını ve yakında imzaların atılacağını dile getirdi. Çin’e ihracatta en önemli ürünlerden birinin mermer olduğuna dikkat çeken Beşer, "Afyonkarahisar’ın en büyük pazarı Çin’dir. Geçtiğimiz ay Çin’den 50 kişilik bir heyet Afyonkarahisar’a geldi. Bu ziyaret kapsamında tıbbi aromatik bitkilerle ilgili 4 gün içinde 200 iş görüşmesi yapıldı. 500 bin dolarlık ticaret anlaşması oldu. Şimdi daha büyük bir siparişle tıbbi aromatik bitkiler alanında da Çin’e ihracatımız devam edecek." şeklinde konuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li ve beraberindekiler, toplantının ardından Afyonkarahisar ile İscehisar’daki mermer ocaklarını gezdi.

Yorumlar (0)