Trump Grönland'i neden istiyor?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland’i satın almak istediğine yönelik iddialar konuşulmaya devam ediyor. Peki Grönland'i bu kadar önemli kılan şey ne?

DÜNYA 18.08.2019, 10:07
Trump Grönland'i neden istiyor?

ABD Başkanı Donald Trump'ın yardımcılarıyla yaptığı görüşmelerde Grönland'i satın alma konusunu gündeme getirdiği ileri sürüldü. 

Wall Street Journal, Trump'ın birçok kez danışmanlarına ABD'nin Grönland'i alıp alamayacağını sorduğunu, Grönland'ın zengin kaynakları ile jeopolitik önemi konuşulduğunda ilgiyle dinlediğini bildirdi. 

Kuzey Kutbu'nda Danimarka'ya bağlı özerk bölge Grönland'den Trump’a yanıt geldi. Grönland'den yabancı basına yapılan açıklamada, ABD ile iyi bir iş birliğine sahip olunduğu vurgulandı.  

'Elbette Grönland satılık değil' ifadesine yer verilen açıklamada, iddiaların resmi bir arka planının bulunmaması gerekçe gösterilerek konuya ilişkin başka bir yorumda bulunulmayacağı ifade edildi. 

ABD'den henüz bu iddiaya ilişkin resmi bir açıklama gelmedi. Fakat iddiaların doğrulanması halinde Trump, bu adaya talip olan ilk ABD Başkanı olmayacak. 

Truman da adaya talip olmuştu

Eski ABD Başkanı Harry Truman, 1946 yılında Kuzey Kutbu'nda Danimarka'ya bağlı özerk bölge olan Grönland'i satın almak için Danimarka'ya 100 milyon dolarlık altın teklif etmiş ancak olumsuz cevap almıştı. 

Peki Grönland'i bu kadar önemli kılan şey ne? 

Geçtiğimiz yıllarda Penn State Üniversitesi çalışanlarından A'ndrea Elyse Messer'in yayımladığı makalede, Grönland'deki buzulların erime hızının oldukça fazla olduğu kaydedildi. Bölge, küresel ortalamadan yüzde 50 daha fazla ısınıyor.

Uzmanlar, Grönland'deki erimenin ardından bölgedeki madencilik faaliyetlerinin daha kolay bir şekilde yapılabileceği ihtimali üzerinde duruyor.  

ABD basınında yer alan haberlerde, Danimarka'ya bağlı olan adanın petrol, çinko, kurşun, demir cevheri, hatta altın ve elmas gibi maddelere bol miktarda sahip olabileceği ifade ediliyor.

ABD-Çin çekişmesi burada da görülüyor

Grönland, stratejik açıdan da önem taşıyor. ABD'nin bölgede bir askeri üssü bulunuyor.

ABD, Çin'in Grönland'deki etkisini artırmaya çalışmasından pek de memnun değil. 

2016 yılında Çin merkezli bir firma, eski bir ABD üssünü satın almak için girişimlerde bulunmuş ancak bu hamle Danimarka'nın veto hakkını kullanması ile sonuçsuz kalmıştı.

2018 yılında da bir başka Çin merkezli şirket, 560 milyon dolar karşılığında adaya yapılacak havalimanını inşa etme hakkı kazanmıştı. 

56 bin kişi yaşıyor

Grönland, 2 milyon 166 bin kilometre karelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük adası olarak biliniyor. Adada 56 bin kişi yaşıyor.

ABD'nin Grönland'i satın alması durumunda bu ülkenin para ile egemenliğine kattığı ilk toprak parçası olmayacak.

Alaskayı da satın almıştı 

ABD, 1803 yılında Kuzey Amerika'da Fransa'dan 15 milyon dolar karşılığında toprak satın almıştı. 

ABD, 1867 yılında Çarlık Rusya'sına 7,2 milyon dolar ödeyerek Alaska'yı satın almıştı.

1917 yılında da Danimarka ile anlaşmaya varan ABD, Virgin Adalarını 25 milyon dolara satın almıştı. 

Yorumlar (0)