Merkez Bankası Başkanı Erkan açıkladı: Yatırımcılar TL varlıklarını artırmaya başladı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yaptığı açıklamada yerli ve yabancı yatırımcıların portföylerindeki Türk Lirası varlıkların payını artırmaya başladığını vurguladı.

EKONOMİ 25.09.2023, 12:00 Şeyda Gül
Merkez Bankası Başkanı Erkan açıkladı: Yatırımcılar TL varlıklarını artırmaya başladı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu Toplantısı açılış konuşmasında önemli değerlendirmelerde bulundu. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın verdiği mesajlar kurumun sosyal medya hesabından kamuoyuyla paylaşıldı.

Yerel ve uluslararası talebi arttırmaya kararlıyız

2024 yılında dezenflasyonu tesis etmeye yönelik yol haritasını kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini söyleyen Erkan, son dönemdeki düzenlemelerin Türk Lirası mevduat payının arttırılmasını hedeflemekte olduğunu kaydetti. Öncü göstergeler, yerli ve yabancı yatırımcıların portföylerindeki Türk Lirası varlıkların payını artırmaya başladığına işaret etmekte olduğunu vurgulayan Erkan, “Türk Lirası varlıklara yönelik yerel ve uluslararası talebi arttırmaya kararlıyız” dedi.

TL’yi cazip kılmak için adımlar atıldı

Merkez Bankası, Türk Lirası mevduatı daha cazip kılmak amacıyla bir dizi adımlara imza atmıştı. Ağustos ayında zorunlu karşılık ve menkul kıymet uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosu yürürlükten kaldırılmıştı. Bunun yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti.

Eylül ayında ise TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'e yükseltilmiş ve TL'ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidilmişti.

Bunların yanı sıra, kredi akışını rahatlatmak amacıyla, ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkarılmıştı.

Yorumlar (0)