IMF ve Dünya Bankası başkanlarından faiz ve resesyon uyarısı!

Uluslararası Para Fonu Başkanı Georgieva be Dünya Bankası Başkanı Malpass faiz oranlarının yükselmeyi sürdürmesinin, küresel resesyon tehlikesini çoğalttığı uyarısında bulundu.

EKONOMİ 11.10.2022, 09:27 11.10.2022, 17:10
IMF ve Dünya Bankası başkanlarından faiz ve resesyon uyarısı!

ABD’nin başkenti Washington’da gerçekleştirilen IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları başladı. Bu noktada, IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass, "İstikrarsızlık Çağında Çoklu Krizleri Ele Almak" isimli oturumda dünya ekonomisi ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

"Önümüzdeki sene dünya, resesyon riski altında"

Dünya Bankası Başkanı David Malpass faiz düşürümü hakkında, "Gelecek senelerde dünya adına bir resesyon tehlikesi ve gerçek bir risk bulunmaktadır." dedi. Avrupa'da belirli gelişmiş ekonomilerin durağanlaştığına vurgu yapan Malpass, bu gidişatın gelecek sene ne duruma geleceğinin görüleceğini ifade etti.

Birden fazla gelişmekte olan ülkenin ise para birimlerinin değer kaybı yaşamaya başladığını aktaran Malpass, ülkeler adına borç düzeylerinin gün geçtikçe daha fazla arttığını ve yük haline geldiğini dile getirdi. Malpass, faiz oranlarındaki yükselişin bu durumu daha da ağırlaştırdığını ifade etti.

Enflasyon durumuna değinen Malpass, söz konusu durumun herkesi etkilediğini fakat özellikle de yoksullar adına hala büyük bir problem olduğunu vurguladı.

“Çin’de büyük bir sorun görüyoruz”

Edinilen bilgilere göre, Resesyon tehlikesinin yükseldiği hususunda IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve Malpass aynı fikirde olduklarını belirtti.

Dünya ekonomisinin ortalama üçte birinin bu sene veya önümüzdeki sene peş peşe yıl en az iki çeyrek negatif büyüme sağlayacağını hesapladıklarını aktaran Georgieva, dünya ekonomisinde meydana gelen yavaşlamanın 2026 senesine kadar takribi 4 trilyon dolarlık kayba sebep olacağını düşündüklerini belirtti.

Dünyanın üç büyük ekonomisi yavaşlıyor

Dünya üzerinde bulunan üç büyük ekonomide yavaşlama gördüklerine dikkat çeken Georgieva, yerlerin ABD, Çin ve Euro Bölgesi olduğunu anlattı.

Bu hadisenin Euro Bölgesi'nde doğal gaz fiyatları sebebiyle meydana geldiğini ifade eden Georgieva, Çin'de ise Kovid-19 pandemisi ile alakalı aksamalar ile konut alanında değişkenliğin etkisini gösterdiğini ifade etti. Georgieva, "Şu an için Çin'de büyümenin düşmesi adına oldukça büyük bir problem görüyoruz." dedi.

ABD’de mevcut durumda da çok kuvvetli bir iş gücü olduğunu aktaran IMF Başkanı Georgieva, buna rağmen yükselen faiz oranları sebebiyle ekonomik büyümenin ivme kaybı yaşadığını dile getirdi.

“Yüksek borç yükü tehlikeli”

Borç krizi riskini "kokutucu ve büyük" olarak değerlendiren Georgieva, gelişmiş olan ekonomilerin bu durumu kontrol altına almak zorunda olduğunu ifade ederek, bunun yalnızca yüksek borç yükü bulunan ülkeleri değil bütün ülkeleri etkisi altına alacağını aktardı.

“Birlikte hareket etmeliyiz”

Dünyanın bir araya gelmesi gerektiğini anlatan Georgieva, "Güçlerimizi bir araya getirirsek, beraber adım atarsak 2023 senesin önümüze gelen acıyı biraz olsun düşürebiliriz." diye konuştu.

İklim değişikliğinin tehlikelerine de dikkat çeken Georgieva, söz konusu durumların incelenmesi adına dünyanın 3 ila 6 trilyon dolar gerektiğini ve özel sektörle ortaklık yapılmasının önem taşıdığını dile getirdi.

Yorumlar (0)