Ortak sınavlar için "açık uçlu soru" kararı! (Sınav günleri okullar tatil olacak mı?)

MEB tarafından 2023-2024 öğretim yılında başlatılan yeni uygulamaya göre 6'ncı sınıflar ile 9'uncu sınıfların bazı sınavları ortak yapılacak. Edinilen bilgilere göre gelecek yıllarda ortak sınavlar, açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak. Peki birinci ve ikinci dönemde ortak yapılacak sınavlar hangileri? Soruları kim hazırlayacak, sonuçları kim değerlendirecek? Sınav günleri okullar tatil olacak mı? İşte yanıtlar...

EĞİTİM 27.09.2023, 11:43 27.09.2023, 12:00 Hakan Öksüz
Ortak sınavlar için "açık uçlu soru" kararı! (Sınav günleri okullar tatil olacak mı?)

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokul ile lise düzeyinde bu yıl ortak sınav uygulaması başlattı. Okullar arasındaki bütünlüğü sağlamak ve müfredat birliği oluşturmak için yapılacak ortak sınavların tarihleri de açıklandı. Yeni uygulama, 9 Eylül itibarıyla yürürlüğe girdi. MEB'in ortak sınav kararının ardından öğrenci ile velilerin kafasında pek çok soru işareti oluştu.

Ortak yazılı sınavlar; yurt, il/ilçe ve okul genelinde yapılacak

MEB, ortak sınav hakkında en çok merak edilen hususlara açıklık getirdi. Ortak yazılı sınavlar, 3 uygulama şeklinde yapılacak. Bazı sınavlar yurt genelinde, bazıları il/ilçe genelinde, bazıları ise okul genelinde yapılacak. Yurt ve il genelinde yapılacak ortak sınavların soru ve cevap anahtarları, merkezden hazırlanacak.

2023-2024 öğretim yılında ortak yapılacak sınavlar şöyle:

  • 6'ncı sınıflar için Türkçe ve matematik dersleri (ilk dönemin 2'nci yazılıları, ikinci dönemin 1'inci yazılıları ortak)
  • 9'uncu sınıflar için matematik ile Türk dili ve edebiyatı dersleri (ilk dönemin 2'nci yazılıları, ikinci dönemin 1'inci yazılıları ortak)

Bu yıldan sonra sınavlar, açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan oluşacak

Sadece 2023-2024 eğitim öğretim yılında geçerli olacak uygulamaya göre ortak sınavlarda sadece çoktan seçmeli sorulara yer verilecek. Altyapı hazır hale getirildikten sonra bütün ortak yazılı sınavlar, açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan meydana gelecek.

Soruları kim hazırlayacak, sonuçları kim değerlendirecek?

Ortak yazılı sınavların sorularını Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü hazırlayacak. Görevli öğretmenler, sınavın uygulamasını yapacak. Sınavın sonuçlarını okul ya da ölçme değerlendirme merkezi müdürlükleri değerlendirecek. 

Zorluk derecesi ile kapsamı nasıl olacak?

Ortak sınavların zorluk derecesi ile kapsamı, okullarda yapılan diğer sınavlarla eşit düzeyde olacak. Zira yazılı sınav soruları, sadece ders kitaplarından sorulacak. Bu sınavlar için özel bir hazırlık gerekmeyecek, diğer sınavlara nasıl çalışılıyorsa bu ortak sınavlara da aynı hazırlıkla girilecek.

Sınav günleri okul tatili söz konusu değil

Ortak sınavların gerçekleştirileceği günlerde diğer sınıflarda eğitim öğretim aynı şekilde devam edecek. Ortak yazılı sınavlar nedeniyle okul tatili söz konusu değil. Sınavların ardından ders öğretmenleri tarafından sınav analizi gerçekleştirilecek.

Sonuçlar, e-Okul üzerinden öğrenilecek

Ortak sınavların sonucunda bilgi eksikliği görülen konularda öğrencilere geri bildirim verilerek eksikler kapatılacak. Puanlama 100 üzerinden olacak. Öğrenciler, diğer sınavlar gibi puanlarını e-Okul üzerinden öğrenebilecek. 

Bu derslerde yazılının yanı sıra uygulama sınavı da yapılacak

Türk dili ve edebiyatı, Türkçe ile yabancı dil derslerinde yazılı sınavların yanı sıra uygulamalı sınav da yapılacak. Uygulamalı sınavlarda öğrencilerin "dinleme ve konuşma becerileri" test edilecek. Ders öğretmenlerinin yapacağı bu uygulamada "dinleme" ile "konuşma becerileri" ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulacak.

Yorumlar (0)