Azerbaycan'dan başarılı antiterör operasyonu: Son 2 gün içinde Karabağ'da ateşkes ihlali yaşanmadı

Azerbaycan güçlerinin başarı ile tamamladığı antiterör operasyonunun ardından Türk-Rus Ortak Merkezi, Ermeni grupların silah bırakmaya başladığı Karabağ bölgesinde son iki günde herhangi bir ateşkes ihlali yaşanmadığını belirtti.

DÜNYA 27.09.2023, 12:16 27.09.2023, 12:22
Azerbaycan'dan başarılı antiterör operasyonu: Son 2 gün içinde Karabağ'da ateşkes ihlali yaşanmadı

Azerbaycan hükümetinin Ermenistan güçlerinin işgalinden kurtardığı Karabağ'da ateşkesin uygulanmasını gözlemlemek ve denetlemek için kurulan Türk-Rus Ortak Merkezi çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

30 Ocak 2021 tarihinden itibaren çalışmaya başlayan Merkezin faaliyetleri, Rus ve Türk heyetleri tarafından hazırlanan sorumluluk ve görevlere ilişkin yönetmeliğe uygun şekilde devam ediyor.

İhlaller takip ediliyor

Bölgede huzur ve barışın tesisi için çalışmalarına devam eden Merkez, İHA’lar dahil kendi gözetleme ve keşif teçhizatları ile ihlalleri tespit ediyor ve her iki taraftan gelen ihlal bildirimlerini ayrı ayrı takip ediyor.

Herhangi bir ateşkes ihlali yaşanmadı

Bu doğrultuda, Karabağ İktisadi Bölgesinde 24 saat esasına göre ateşkes kurallarına uyulup uyulmadığını kontrol eden Türk-Rus Ortak Merkez Komutanlığı tarafından 25-26 Eylül tarihlerinde herhangi bir ateşkes ihlalinin gerçekleşmediği açıklandı.

Antiterör operasyonun ardından ilk görüşme 21 Eylül tarihinde Yevlah kentinde yapılmıştı.

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, 19 Eylül tarihinde Karabağ'da anayasal düzeni tesis etmek amacı ile antiterör operasyonu başlatmıştı. Bu durum üzerine Karabağ'daki yasa dışı Ermeni silahlı güçler, yaklaşık 24 saat süren bir operasyonun ardından silah bırakma kararı vermiş ve sözde Ermeni yönetim, silahlı güçlerini feshetmişti.

Azerbaycan, Karabağ’daki Ermenilerin temsilcilerini entegrasyon konularını konuşmak üzere davet etmişti. 21 Eylül'de Yevlah kentinde yapılan ilk entegrasyon görüşmeleri ise hala devam ediyor.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020 tarihinde başlattığı "Tek Vatan Harekatı" ile Ermenistan'ın işgal ettiği 5 kent merkezinin kurtarılmasının ardından Ermenistan güçleri 10 Kasım tarihinde yenilgiyi kabul etmiş ve işgal altındaki Laçın, Ağdam ile Kelbecer kentlerini de boşaltacağını taahhüt eden bir bildiriye imza atmıştı.

Söz konusu bildiride tarafların ateşkes kurallarına uyması ve denetiminin verimliliğinin artırılması amacı ile gözlem merkezi oluşturulması yönünde karar verildi.

Bu kapsamda hazırlanan Türk-Rus Ortak Merkezine yönelik mutabakat zaptı, Rus ve Türkiye savunma bakanları tarafından imzalanmış, 30 Ocak 2021 tarihinde ise Merkez, düzenlenen tören ile faaliyetlerine başlamıştı.

Yorumlar (0)