Bakan Koca açıkladı: Eris varyantı için yeniden aşılama olacak mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gerçekleşen kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eris varyantı konusuna değinen Bakan Koca, "Eris varyantına ilişkin herhangi bir yeni tedbir gerekmiyor. Artık hastalığı çok iyi tanıyoruz ve endişe edilecek hiçbir durum söz konusu değil" şeklinde konuştu.

SAĞLIK 27.09.2023, 12:58 27.09.2023, 13:42
Bakan Koca açıkladı: Eris varyantı için yeniden aşılama olacak mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün düzenlenen Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Koca, açıklamalarında şunları söyledi:

"Eris varyantına karşı tedbir gerekmiyor"

Covid-19 salgını ortaya çıktığı ilk zamanlarda birçok bilinmezliği de beraberinde içeriyordu. Hem hastalıklar hem de virüs açısından bu süreçte mücadele edebilmek için erken dönemde aşının geliştirilmesi şarttı. Bu kapsamda inaktif olarak bilinen ve güvenilir kadim teknikler ile üretilen aşıyı yani Turkovac’ı geliştirmiştik. Geldiğimiz süreçte artık hastalığı tanıyoruz. Virüsü biliyoruz. Tüm mutasyonların değişkenlerini ve etkilerini takip ediyoruz. Bu mutasyonlarda bugüne dek hiçbir zaman virüsün ilk çıktığı dönemdeki hasta edici etkisi yani virulansında artış gözlenmedi. Değişime uğrayarak ortaya çıkan mutasyonlar hasta etme gücü daha zayıf olan mutasyonlar ve dediğim gibi bu durumu da yakından takip ediyoruz. Bu kapsamda kesinlikle Eris varyantına ilişkin yeni bir önlem gerekmiyor. Bunu zaten en açık şekilde ifade etmiştim. Artık hastalığı çok iyi tanıyoruz ve biliyoruz. Endişe edilecek hiç bir durum yok.

"Net söylüyorum: Yeni bir aşı programı uygulamayacağız"

Bazı ülkelerin aşı baskısıyla diğer ülkelere örnek olmaya çalıştığına hepimiz birden şahit oluyoruz. Bazı devletlerin aşı baskısına karşı boyun eğmesi, bizim de söz konusu aşı baskısına boyun eğeceğimiz manasına gelmez. Küresel korona virüs aşısı baskısına boyun eğmemiz asla mümkün değil. Türkiye’nin kendi aşı programı var ve birileri sırf istiyor diye aşı programı başlatmayacağız. Biz kendi programımızı uyguluyoruz. Ayrıca şu an Covid-19 için kesinlikle yeni bir aşı programı uygulamayı planlamıyoruz. Bu kadar net söylüyorum.

"Kısıtlama ya da kapanma söz konusu değil"

Eris varyantının virülansı yani kişiyi hasta etme gücü diğer mutasyonlara göre daha düşük, fakat bulaşıcılık oranı daha yüksek. Bu dönemde hasta sayısının daha fazla arttığını söyleyebiliriz. Yalnız hastaneye yatış sayısı oldukça düşük. Ağır bir hastalığa neden olmuyor. Hastalık daha hafif şekilde seyrediyor. Covid-19 grip ve nezle gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu hastalığına dönüşmüş durumda. Bu zaten beklediğimiz bir şeydi. Paniğe hiç gerek yok. Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ya da kapanmalar asla söz konusu değil.

"Grip aşısını önemsiyoruz"

Peki, hastalıktan korunmak için ne yapmak gerekiyor? Tüm vatandaşlarımız artık biliyor ki hasta olan bireylerin kendilerini izole etmeleri, riskli olan bireylerin özellikle kendilerini korumaları, kalabalık ortamlardan uzak durması, illa kalabalık ortamlara girmesi gerekiyorsa da maske kullanmalarını öneriyoruz. Konuya ilişkin bundan başka bir önerimiz yok, yeni bir aşı programımız da yok. Toplu bir aşılama programına asla ihtiyaç yok. Fakat bu süreçte grip aşısını önemsiyoruz. Risk gruplarında yer alıp, grip aşıları tanımlanmış olan vatandaşlarımızın bir an evvel aşı olmasını öneriyoruz. Riskli grupta bulunan ve tanımlanmış kişilere grip aşıları ücretsiz şekilde yapılmaktadır.

"Tüm aşılarımızı yerlileştirmeyi amaçlıyoruz"

Bu arada önemli bir parantez daha açmam lazım. Covid-19 için aşı programımız yok. Fakat bildiğiniz üzere çocukluk çağı bağışık kazanma aşı programımız başarı ile sürüyor ve bu durumu oldukça önemsiyoruz. Çocukluk çağındaki aşı programını hassasiyet ile yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımız da bu konuda hassas davranmalı ve çocuklarımıza bağışıklık kazandırma programı kapsamında aşılarını eksiksiz bir şekilde yaptırmalı. Bu aşıları üretmek için devreye aldığımız, Hıfzıssıhha aşı ile biyoteknolojik ürün araştırma ve üretim alt yapı inşaat çalışmalarımız ise devam ediyor. Bütün aşılarımızı yerlileştirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca teknoloji transferi ile daha önce ilan etmiş olduğumuz 3 aşının da süreci başladı. Kuduz, suçiçeği ve hepatit-A aşısının teknoloji transferiyle ülkemizde üretilmesini özellikle çocuklarımız için çok önemsiyoruz.

Yorumlar (0)