KYK borçları sorunu nasıl çözülecek? İşte masaya gelecek formüller!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrenim kredisi borçlarını ödemekte zorlanan öğrencilerin sorunlarını çözeceklerini belirtmişti. Yarın (18 Haziran Pazartesi) yapılacak Kabine toplantısında KYK kredisi sorunu masaya yatırılacak? Peki toplantıda hangi seçenekler gündeme gelecek? Detaylar haberde...

EĞİTİM 17.07.2022, 12:38 Hakan Öksüz
KYK borçları sorunu nasıl çözülecek? İşte masaya gelecek formüller!

Milyonlarca öğrenci, eğitim döneminde aldıkları Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredilerinin borçlarını ödemekte zorlanıyor. Bazı öğrencilere 100 bin lirayı aşan kredi borçlarının çıkması üzerine hükümete çağrıda bulunan bazı milletvekilleri, bu sorunun en doğru çözümünün "borçların faizlerini sıfırlamak" olduğunu belirtiyor. 

5 milyondan fazla öğrencinin KYK'ya borcu var!

Pazartesi günü yapılacak Kabine toplantısında konunun ele alınacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilerin mağdur edilmeyeceğini kaydetti. Faize düşman olduklarını hatırlatan Erdoğan, "Öğrencilerimizi enflasyona ve faize yem etmeyeceğiz." dedi. Edinilen bilgilere göre en az 5 milyon öğrenci, KYK borçlarını ödeyebilmek için çeşitli çözümler arıyor. KYK borçlarının toplamda 5,5 milyar liraya yaklaştığı kaydedildi.

İlk formül faizi sıfırlamak!

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği Kabine toplantısında ne gibi çözümlerin masaya gelmesi bekleniyor? Edinilen bilgilere göre borçların tamamen silinmesi gündeme gelmeyecek. Öğrencilerin, borçların ana faizini ödemesi istenecek. Kulislerden alınan bilgilere göre toplantıda gündeme gelecek formüllerden biri, "faizi sıfırlamak" olacak. Erdoğan'ın, "Faize düşmanız." şeklindeki açıklamasının, bu formülün onaylanma ihtimalini artırdığı belirtildi.

Faizde indirime de gidilebilir

Kabine toplantısında masaya getirilecek diğer formülün ise "faizlerde indirim yapılması" olacağı aktarıldı. Faizlerin sıfırlanmasının ekonomiye yük bindireceğini düşünen bazı yetkililer, "sıfırlama yerine faizde kesintiye gitme" uygulamasının daha sağlıklı olacağını iler sürüyor. her ne olursa olsun anaparadan kesinlikle taviz verilmeyeceği belirtiliyor. 

Borçları nedeniyle hacizlik olan öğrenciler için af çıkarılabileceği ve yapılandırmaya gidilebileceği ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre KYK borçları nedeniyle 400 bini aşkın kişinin icralık olduğu kaydediliyor.

Yorumlar (0)