Bakanlık’tan okullardaki Covid-19 vakalarına karşı 10 öneri 

“Covid-19 Rehberi” adı altında yayınlanan Sağlık Bakanlığı önerilerinde, okullarda karşılaşılması muhtemel koronavirüs vakalarında yapılması gerekenler, 10 örnek olay üzerinden anlatıldı. 

EĞİTİM 18.11.2021, 13:08 18.11.2021, 13:34
Bakanlık’tan okullardaki Covid-19 vakalarına karşı 10 öneri 

Sağlık Bakanlığı, eylül ayında okulların açılacağı hafta “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” adı altında bir rehber yayınlamıştı. Geçen 2 ayda okullardaki vaka artışı sebebiyle rehberini güncellemeye giden Bakanlık, 10 örnek olay ile okullarda “pozitif” öğrenci ya da çalışan çıkması durumunda neler yapılabileceğini açıkladı. Rehberde, birden fazla koronavirüs vakasının bulunduğu sınıf, yemekhane, okul servisi gibi bölümlerde ve maske kuralına uyulmaması durumunda neler yapılabileceği anlatıldı. 

Tüm okul çalışanlarının aşılarının tam olması gerektiği tekrar tavsiye edilen rehberde, sınıf mevcutlarının da sosyal mesafe kuralına uygun şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtildi. 

Yiyecekler açık havada tüketilmeli 

Okullarda yiyecek tüketimi, beslenme saati gibi uygulamalar olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı, bunların mümkün olduğunca açık havada yapılması gerektiğini; sınıf içerisinde yapılması zorunlu olan durumlarda da tavanının yüksek, havalandırmasının iyi ve kişiler arasında mesafenin de korunabileceği mekanlarda tüketimin yapılması gerektiğini aktardı. Maskenin çıkartıldığı sürenin kısa olması gerektiğini hatırlatan rehber, özellikle maskesiz öğrenciler arasındaki mesafenin korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. 

10 gün içinde birden fazla pozitif vaka çıkması 

Aynı sınıfta 10 gün içinde birden fazla pozitif öğrencinin çıkması durumunda sınıftaki tüm öğrencilerin “yakın temaslı” sayılacağını ve hepsinin evlerine gönderileceğini belirten Bakanlık, enfeksiyon kontrol önlemlerine uyulmadığı takdirde “1” pozitif vaka olsa dahi sınıftaki tüm öğrenci ve o sınıfın dersine giren öğretmenlerin/öğretmenin “yakın temaslı” kabul edileceğini yineledi. 



Okullarda karşılaşılabilecek Covid-19 vakaları 

Rehberde, okullarda karşılaşılabilecek Covid-19 vakaları ile ilgili 18 örnek olaya ve bunların çözümünde izlenecek yollara yer verildi. 

Soru: Bir sınıf, 10 gün içinde 2 öğrencinin pozitif olması durumunda karantinaya alındı. Temasın 5’inci gününde yapılan PCR testinde sınıftaki öğrencilerin yarısı ya da çoğu pozitif çıktı. Bu durumda ne yapılacak? 

Cevap: Karantinaya alınan sınıfın öğrenci ve öğretmenine 5’inci gün yapılan testin pozitif çıkması durumunda pozitif olanlar evlerinde karantinaya alınır. PCR testi negatif çıkanlar ise yüz yüze eğitime devam eder. 

Soru: Bir sınıfta, öğrenciler arasında ilk vakanın çıkışından sonraki 10 gün içinde başka bir öğrencinin ve/veya ailesinin pozitif olduğu öğrenildi. Bu durumda ne yapılır? 

Cevap: Öğrenci, bu hastalığı sınıftan ya da evden almış olabilir. Bu durumun ayrımı yapılamayacağından ikinci öğrencinin de pozitif olduğu bilindiği andan itibaren sınıf karantinaya alınır. 

Soru: Bir sınıfta ikiz kardeşler var ve bunlar pozitif çıkıyor. Bu durumda ikizler tek vaka mı yoksa iki vaka mı kabul edilir? 

Cevap: İkiz çocukların aynı evde yaşaması ve ortak temasın sık sık sağlanması sebebiyle bu kişiler tek vaka olarak kabul edilir. Fakat ikiz çocukların farklı evde kalması ve aynı sınıfta öğrenim görmesi durumunda iki farklı vaka olarak kabul edilir ve sınıf karantinaya alınır. 



Soru: Bir vakanın tespit edildiği sınıfta ders verip de okul dışında riskli teması bulunmayan branş öğretmesinin ikinci vaka olması durumunda ne yapılır? 

Cevap: Branş öğretmeninin derste maske kullanımı sorgulanır. Eğer kurallara uyuyorsa ikinci vaka olarak kabul edilmez. Pozitif öğrencinin olduğu sınıfta ilk vakanın artından 10 gün içince öğrenciler arasında başka birinin daha pozitif çıkması durumunda sınıf karantinaya alınır. Okuldaki öğretmenler arasındaki temas durumu da değerlendirilir. 

Soru: Covid-19 pozitif olan branş öğretmeninin maske kullanmadığı ya da kurallara uygun olarak kullanmadığı tespit edildi. Girdiği sınıflar karantinaya alınır mı? 

Cevap: Branş öğretmeninin maske takmadığı ya da kurallara uygun olarak takmadığı durumlarda öğretmenin derse girdiği sınıflardaki öğrenciler arasında ilk 10 gün içerisinde vaka çıkması durumunda sınıf karantinaya alınır. 10 gün içinde vaka çıkmaması durumunda sınıf karantinaya alınmaz. 

Soru: Ailede Covid-19 vakası sebebiyle yakın temaslı konumuna düşen çocuğun karantinası nasıl olur? Bu çocuk okula ne zaman döner? 

Cevap: Ailesinde koronavirüs tespit edilen öğrenci de yakın temaslı olarak kabul edilir. Aile içinde pozitif vaka ile temas ettiği gerekçe gösterilerek ailenin izolasyon süreci son bulana kadar öğrenci de evde kalır. Bu süre sonunda semptom olmazsa yüz yüze eğitime dönebilir. 



Soru: 10 gün içinde olmayan fakat aynı sınıf içerisinde sürekli PCR pozitifliği bulunan sınıf karantinaya alınır mı? 

Cevap: Bu durumda okul dışı ya da ev içinde yakın temas düşünülür ve sınıf karantinaya alınmaz. Sınıfın karantinaya alınması için 10 gün içinde en az 2 öğrencinin vaka olarak belirlenmesi gerekir. 

Soru: Öğrenci servislerinde 10 gün içinde 2 ve üzerinde öğrencinin PCR pozitif olduğu belirlendi. Bu durumda servisteki öğrenciler dışında, pozitif öğrencilerin bulunduğu sınıfların tümü karantinaya alınır mı? 

Cevap: Servisteki tüm öğrenciler, servis görevlisi ve şoför karantinaya alınır. Karantinaya alınan öğrencinin okuduğu sınıfta 10 gün içerisinde 2’nci vakanın çıkması durumunda sınıf da karantinaya alınır. 

Soru: Aynı sınıfta öğrenciler arasında 10 gün içinde 2 vaka çıktığında yakın temaslı olarak belirlenen öğrenci tam aşılı olması durumunda karantinaya alınır mı yoksa okula devam mı eder? 

Cevap: En az 2 doz aşı yaptıran ve son 180 gün içinde hastalığı geçiren ya da hastalığı geçirdikten sonra en az 1 doz aşı yaptırmış öğrenciler, yakın temaslı olmaları durumunda mesafe-maske-hijyen kurallarına uyarak ve kendi semptomlarını da takip ederek yüz yüze eğitime ve günlük yaşamına devam edebilir. Semptom gelişirse semptomun ortaya çıktığı gün; semptom gelişmezse de temasın 5’inci gününde PCR testi yaptırılması gerekir. 

Yorumlar (0)