Ukrayna'daki tahıllar gemilere yükleniyor! Kontrol yetkisi Türklerde!

İstanbul'daki zirveden çıkan anlaşmanın ardından hazırlıklar başladı. Ukrayna depolarında bulunan 22 milyon ton tahıl, Rus ve Ukrayna limanlarında bulunan gemilere yükleniyor. Gemilerin kontrolünün Türk personeller tarafından gerçekleştirileceği kaydedildi. Sevkîyatın takibini yapacak İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'nin, faaliyete geçtiği öğrenildi. İşte detaylar...

DÜNYA 27.07.2022, 09:24 27.07.2022, 09:39 Hakan Öksüz
Ukrayna'daki tahıllar gemilere yükleniyor! Kontrol yetkisi Türklerde!

Bölgedeki savaş nedeniyle Ukrayna'daki depolarda kalan 22 milyon ton tahılın dünya pazarlarına güvenli şekilde sevkîyatı için 22 Temmuz'da İstanbul'da bir zirve yapıldı. Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in dışında Rusya ve Ukrayna'dan gelen temsilciler de yer aldı. Zirveden anlaşma çıktı, imzalar atıldı. 

Rusya ve Ukrayna limanlarında hareketlilik

Tahılların Karadeniz üzerinden dünyaya ihraç edilebilmesi için bir koridorun açılacağı kaydedildi. Tahıl dolu gemilerin kontrolünün İstanbul'da yapılacağı aktarıldı. Edinilen bilgilere göre depolardan çıkarılan tahıllar, Rusya'ya ait Rostov-On-Don Limanı'nda bulunan gemilere yüklenmeye başlandı. Öte yandan Ukrayna'ya ait Yujniy, Odessa ve Çornomorsk limanlarında da benzer hazırlıkların yapıldığı kaydedildi.

BM yetkilisi Farhan Haq: Denetim yetkisi Türk personelde

Tahılların sevkîyatıyla ilgili New York'ta kameraların karşısına geçen BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Gemilerin Karadeniz'den güvenli şekilde geçişinin sorumluluğu Ukrayna'da olacak. İstanbul Boğazı'ndan geçecek gemilerin denetimlerini ise Türk personeller yapacak. Gemilerde silah ya da herhangi kaçak bir ürün bulundurulmadığından emin olunacak." dedi.

Ortak Koordinasyon Merkezi faaliyete geçti

Tahıl sevkîyatının güvenliğini takip etmek için İstanbul'da bir merkezin kurulduğunu belirten Farhan Haq, "Ortak Koordinasyon Merkezi, sevkîyatın güvenli geçişini takip edecek. İstanbul'daki bu merkez, Milli Savunma Üniversitesi'nin içinde yer alıyor. Buradaki 4 farklı bölümde Türk, Ukraynalı, Rus ve BM yetkilileri bulunuyor. Bu Ortak Koordinasyon Merkezi'ne kimin başkanlık edeceği kısa süre içinde açıklanacak." şeklinde konuştu. 

Konuya dair duyuruda bulunan Rusya Savunma Bakanlığı, "İstanbul'daki merkezde yer alan Rus grubunun başındaki kişinin Tuğamiral Eduard Luik olmasına karar verildi." bilgisini verdi. 

Yorumlar (0)