Tahıl koridorunda yeni gelişme: Sevkiyatın ilk limanı belirlendi

Ukrayna yetkilileri ve Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da bulunan hububatın öncelikli ihracatının birkaç gün içerisinde Karadeniz limanlarından gerçekleşeceğini aktardı. Oluşturulacak tahıl sevkiyatının öncelikli olarak Chornomorsk Limanı’ndan çıkması planlanıyor.

DÜNYA 26.07.2022, 10:46 26.07.2022, 14:50
Tahıl koridorunda yeni gelişme: Sevkiyatın ilk limanı belirlendi

Türkiye'nin öncülük ettiği Rusya ve Ukrayna tarafından Birleşmiş Milletler (BM) eşliğinde imzası atılan tahıl anlaşmasının sonrasında Ukrayna'dan ilk tahıl ihracatının ne zaman gerçekleştirileceği merak konusu olmuştu. Ukrayna yetkilileri ve Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş sebebiyle Ukrayna'dan çıkışı yapılamayan tahıl ürünlerinin birkaç gün içerisinde Karadeniz üzerinden ihracatının yapılacağını ifade etti.

Küresel gıda tehdidinin önüne geçilecek

Rusya tarafından Ukrayna'ya karşı gerçekleştirilen saldırılarından bu zamana, Ukrayna'da bulunan hububatın abluka altına alınmasıyla yükselen küresel bir gıda sorunu tehdidinin üstesinden gelmek üzere BM vasıtasıyla İstanbul'da gerçekleştirilen anlaşma kapsamında, tahılın birkaç gün içerisinde Karadeniz limanlarından çıkış yapacağı belirtildi.

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq tarafından yapılan açıklamaya göre, "İlk gemi birkaç gün içerisinde hareket edecektir. Oluşturulan Ortak Koordinasyon Merkezi, çok kısa bir süre içerisinde detaylı prosedürler paylaşacak ve denizcilik endüstrisi ile bağlantı da bulunacak. Bütün kesimler taahhütlerini tekrar teyit etti" şeklinde ifade etti.

Tüm taraflar yarın İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'nde bir araya gelecek

Yarın anlaşmanın bütün taraflarının İstanbul'da yer alan Milli Savunma Üniversitesi'ndeki Ortak Koordinasyon Merkezi'nde bir araya geleceğini aktaran Haq, merkezin denetimleri ve bütün gemi hareketlerini takip edeceğini belirtti. Bunun yanı sıra Haq, "Tarafların söz konusu konu hakkında anlaştıklarını bütün bir şekilde uygulamasını talep ediyoruz" dedi.

“Rus saldırıları piyasayı korkutabilir”

Ukrayna'nın başşehri Kiev'de gerçekleştirilen basın toplantısında Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, ilk tahıl ihracatının bu hafta içerisinde Chornomorsk Limanı'ndan düzenlenmesini düşündüklerini ve sevkiyatların ise 2 hafta bazında anlaşma kapsamında tüm limanlardan çıkış yapabileceğini dile getirdi.

Ukrayna'nın tahıl gönderimi konusunda bir sınırı bulunmadığını ifade eden Kubrakov “İhracatın tekrar başlaması ile birlikte Ukrayna'ya ayda en düşük 1 milyar dolar giriş gerçekleşecek. Bunun yanı sıra anlaşma içerisinde bulunan en büyük risk Rus saldırılarıdır. Bu durum piyasayı korkutabilir" dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan bir diğer isim ise Ukrayna Altyapı Bakan Yardımcısı Yuriy Vaskov oldu. Vaskov, "İlerleyen 24 saat içerisinde limanlarımız içerisinde ihracatı tekrar başlatmak adına çalışmalara hazır olacağımızı düşünüyoruz. Tahılın ilk çıkış noktası Chornomorsk Limanı olacak. Daha sonrasında ise Odesa, onun ardından da Pivdeny Limanı'ndan oluşturulacak" şeklinde ifade etti.

“Saldırıları engelleyecek bir anlaşma yok”

Geride bıraktığımız cumartesi günü Rus kuvvetlerinin Odesa'da bulunan bir silah deposunu ve Ukrayna savaş gemisine saldırmasının sonrasında açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov konu ile ilgili açıklama yapmıştı. Lavrov, İstanbul'da imzası atılan tahıl anlaşması içerisinde Rusya'nın Ukrayna'daki askeri altyapıya saldırmasını durduracak herhangi bir madde bulunmadığını belirtti.

Ukrayna tahıl koridoru anlaşması ile eski günlerine dönecek

Rusya, Türkiye, Ukrayna ve BM arasında geçtiğimiz Cuma günü imzası atılan anlaşma, Ukrayna'nın işgali sonrasında Rus güçleri tarafından abluka altına alınan hububatın Ukrayna limanlarından ihracatı adına güvenli geçiş gerçekleştirmeyi planlıyor. İstanbul'da imzası atılan anlaşma, Ukrayna'nın hububat ihracatını savaştan daha öncesindeki şekliyle ayda 5 milyon ton düzeylerine geri yükseltebilecek diplomatik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)