Dünya, tahıl koridoru anlaşmasını konuşuyor: Türkiye’ye övgüler…

Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin de katılımıyla İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması, dünya basınında geniş yer buldu. Fransız basını, mutabakat konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başarısını ön plana çıkarırken, BBC ise atılan imzaları, “Yeni bir umut ışığı” olarak tanımladı. 

GÜNDEM 23.07.2022, 09:58
Dünya, tahıl koridoru anlaşmasını konuşuyor: Türkiye’ye övgüler…

Türkiye, Birleşmiş Milletler, Ukrayna ve Rusya arasında imzalanan “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi”, görsel medya ve yazılı basında geniş yankı uyandırdı. Özellikle Avrupa ülkeleri tarafından yakından izlenen imza töreni, birçok kanalda canlı olarak yayınlandı. Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de katıldığı imza törenini canlı yayınlayan kanallar arasında Sky News ve Al Jazeera da vardı. 

Reuters: “Gıda krizine karşı yeni bir umut”

Atılan imzaların ardından gelişmeyi takipçileri ile paylaşan Reuters, “Rusya ve Ukrayna, savaşın sürdüğü bugünlerde tahıl ihracatına ve limanların yeniden kullanılmasına ilişkin kritik bir anlaşmaya imza attı. Türkiye ve Birleşmiş Milletler, anlaşmanın hayata geçmesinde önemli bir arabuluculuk rolü üstlendi. Atılan imzalar, dünyanın birçok ülkesinde görülen gıda krizine karşı yeni bir umut oldu” ifadelerine yer verdi.

The Associated Press: “Yeni bir umut ışığı”

The Associated Press de yayımladığı haberde anlaşmadan övgüyle bahsederek, “Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl koridoru anlaşması İstanbul’da imzalandı. Bu birçok konuda yeni bir umut ışığı anlamına geliyor. Dünya genelindeki görülen gıda güvenliği tehdidi, bu anlaşma ile birlikte sona erdi. Ukrayna limanları üzerinden 22 milyon tahıl, dünya ile buluşacak” ifadelerini kullandı. 

Fransız basını: “Erdoğan’ın başarısı”

Tahıl koridoru anlaşmasını duyuran Fransız Haber Ajansı AFP, “Ukrayna’daki çatışmalar aylardır sürerken, İstanbul’da önemli bir anlaşmaya imza atıldı. Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna, tahıl koridoru konusunda mutabakata vardı” cümlelerine yer verdi. Fransız Le Parisien gazetesi ise, “Ukrayna’daki ablukayı kaldıran tarihi anlaşmaya İstanbul ev sahipliği yaptı. Birçok ülkeyi yakından ilgilendiren anlaşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da önemli bir diplomatik başarısı olarak tarihe geçti” ifadelerine yer verdi. France 24 yorumcularından Bruno Daroux ise anlaşma hakkında yaptığı açıklamada, “İmzaların atılmasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in rolü çok büyük. Özellikle Erdoğan’ın girişimleri belirleyici oldu” dedi. 



İtalyan basını: “Türk diplomasisi, büyük katkı sundu”

İtalyan basını da anlaşmanın imzalanması hususunda Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ayrı bir parantez açtı. İtalya’nın önde gelen haber kanallarından Rainews24 tarafından yayınlanan haberde, “Ukrayna’da sıkışmış vaziyette bulunan 22 milyon ton tahıl artık dünyaya açılacak. Fiyatlar yavaş yavaş gerilemeye başladı. Gıda krizinin çözümünü sağlayan kritik anlaşmaya Türk diplomasisi büyük katkı sundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her iki ülke ile olan diplomasi trafiği, dünya adına önemli bir kararın alınmasına imkân sağladı. Kremlin ve ABD’den yapılan açıklamalarda, anlaşma büyük bir memnuniyetle karşılandı” denildi.

La Repubblica: “Erdoğan iki ülkeyi uzlaştırdı”

İtalyan Repubblica gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimlerine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’daki tahıl krizi konusunda iki ülkeyi uzlaştırdı” ifadelerine yer verdi. İtalyan ANSA Ajansı ise yayımladığı haberde, “Tüm dünya için hayati imzalar İstanbul’da atıldı. Moskova ve Kiev hükümetleri, Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin gözetiminde anlaşmaya vardı. Ukrayna’daki tahıllar, güven içerisinde ihraç edilecek” görüşüne yer verildi. 

The Guardian: “Gıda krizinin eşiğinden dönüldü”

İngiliz basını da İstanbul’daki imza törenini dikkatle takip etti. İmzaların atılması sonrası gelişmeyi takipçileri ile paylaşan BBC televizyonu, “Atılan imzalar yeni bir umut ışığı anlamına geliyor. Mutabakatın sağlanması sonrası dünya genelindeki gıda fiyatlarında sert düşüşler başladı” ifadelerine yer verdi. Independent gazetesi de gıda fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekerek, anlaşmanın büyük bir başarı olduğunu vurguladı. The Guardian da paylaştığı haberde, “Tahıl koridoru konusunda sağlanan anlaşma, gıda krizini büyük oranda sonlandıracak” ifadelerini kullandı. The Guardian, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Guterres’in aylardır devam eden diplomasi trafiği sonuç verdi. Abluka altında bulunan Ukrayna tahılları artık dünyaya açılabilecek. Bu anlaşma ile büyük bir gıda krizinin eşiğinden dönüldü” görüşü aktarıldı. 

CNN’den Türkiye vurgusu

CNN International’ın internet sitesinde yayımlanan haberde, “İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması, gıda krizine karşı kritik bir adım olarak tüm dünyayı rahatlattı. Anlaşmanın imzalanmasında Türkiye ve Türk diplomasisi önemli rol oynadı. Erdoğan törende yaptığı açıklamada, milyonlarca insan için önemli bir anlaşmanın hayata geçirildiğini söyledi” ifadeleri kullanıldı. 

Washington Post: “Tarihi uzlaşı”

New York Times gazetesi de gelişmeyi, “Önemli anlaşma sağlandı” ifadeleriyle duyururken, “Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in yoğun girişimleri sonuç verdi. İmzalanan anlaşma ile tahıl fiyatlarında düşüş başladı. Küresel ölçekte hissedilen gıda krizinin büyük ölçüde hafiflemesi bekleniyor” denildi. Washington Post ise yayımladığı haberde, “Ukrayna ve Rusya yetkilileri, abluka altındaki tahılın ihracı konusunda İstanbul’da tarihi bir uzlaşıya vardı” ifadelerini kullandı. 

Rus basını, anlaşmaya geniş yer ayırdı

İstanbul’da imzalanan anlaşma, Rus basınında da geniş yankı uyandırdı. Rus haber ajansı TASS, yayımladığı haberde anlaşmanın detaylarını okuyucuları ile paylaştı. Kommersant gazetesi ise haberinde, “Rusya, Birleşmiş Milletler ve Türkiye, Ukrayna’daki tahılın yurt dışına ihracatı konusunda uzlaşıya vardı. Ukrayna’daki tahıllar, anlaşma kapsamında deniz üzerinden diğer ülkelere sevk edilebilecek” ifadelerine yer verdi. Rusya’da devlete bağlı televizyon kanalları da gün boyu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’in açıklamalarını paylaştı. 

Yorumlar (0)