Trump hakim karşısına çıktı

Eski ABD Başkanı Trump, Miami’deki federal mahkemede, devlete ait olan gizli belgeleri sakladığına dönük suçlamaları reddetti.

DÜNYA 14.06.2023, 00:45 14.06.2023, 10:40
Trump hakim karşısına çıktı

Donald Trump, geniş güvenlik tedbirleri altında geldiği mahkeme binasında hakim karşısına çıktı.

Yerel saatle 14.00'te mahkeme binasına giriş yapan eski ABD Başkanı Trump’ın gözaltı uygulaması gereği içeride ilk olarak parmak izi alındı.

Saat 15.00 sularında hakim karşısına çıkarılan Donald Trump’a burada hakkındaki, devlete ait olan gizli belgeleri saklamak ve bu hususta gerçekleştirilen tahkikatı engellemekle ilgili 37 farklı suçlama okundu.

Trump, suçlamaları sessiz bir şekilde dinlerken, avukatı Todd W. Blanche, bütün suçlamaları reddettiklerini dile getirdi.

Blanche, nisan ayında 'sus payı' ile ilgili Manhattan mahkemesindeki cezai suçlamalar için ise Trump'ın yanında yer almıştı.

İddianamede, Donald Trump ile mahkeme salonunda bulunan yardımcısı Walt Nauta'ya da doğru beyan vermemek ve komplo kurmak gibi suçlamalar yöneltildi. Nauta, suçlamalara yanıt vermek için süre istedi.

Yargıç, Nauta'nın suçlamalara yanıt vermesi için 27 Haziran gününe tarih verirken, Donald Trump'ın dava hakkında sanık Nauta ile tartışması dahil tanıklar ve deliller için tüm gerekli temasların avukatlar üzerinden gerçekleştirilmesini emretti.

Trump, yaklaşık olarak 50 dakika kadar süren duruşmanın ardından dışarıda bekleyen taraftarlarının tezahüratları arasında araç konvoyuyla mahkemeden ayrıldı.



İkinci defa hakim karşısına çıkan yegane ABD Başkanı

Trump, nisan ayında hakkındaki eyalet temelinde cezai suçlama için ilk defa New York'ta hakim karşısına çıkarken, bugün ise federal temelde suçlamalar sebebiyle 'hakim karşısına ikinci defa çıkan ilk eski ABD Başkanı' olarak tarihe adını yazdırdı.

Geçtiğimiz hafta duyurulan 49 sayfalık iddianamede, Donald Trump, Beyaz Saray’daki görevinden ayrılırken bahse konu belgeleri yanında götürmek ve buna ilişkin federal incelemelere engel olmakla itham edilmişti.

Trump, devlete ait olan gizli belgeleri sakladığına ilişkin suçlamaları 'asılsız ve saçma' olarak nitelemiş, "Hileciler, yolsuzlar, sahtekarlar. Bu suçlular ödüllendirilemez, mağlup olmaları lazım." demişti.



Malikanesinde bulunan gizli belgeler hadisesi

Trump'ın Florida'daki konutu, 8 Ağustos 2022 tarihinde 'gizli belgeler' tahkikatı için FBI ajanları tarafından basılarak aranmıştı.

Baskını ve hakkında süren tahkikatları 'siyasi' olarak niteleyen Donald Trump, özellikle Mar-a-Lago'dan edinilen belgelerin 'özel bir hakim veyahut bağımsız bir hakem' tarafından incelenmesi isteminde bulunmuştu.

Eski ABD Başkanı hakkında yürütülen '6 Ocak 2021 Kongre baskını' ve 'gizli belgeler' tahkikatlarına özel yetkili uzman olarak ataması yapılan eski Başsavcı Jack Smith başkanlık ediyor.

Trump, 4 Nisan tarihinde, 2016 senesindeki başkanlık seçimleri esnasında bir kadına 'sus payı' için ödeme yaptığına dair suçlamalar çerçevesinde Manhattan'da hakim karşısına çıkmış, hakkındaki suçlamaları kabul etmemişti.

Yorumlar (0)