Rusya'da tedbirleri ihlal eden terörist sayılacak

Rusya’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede sert tedbirler içeren kanun tasarısı yasalaştı. Tasarıya göre tedbirleri ihlal eden "terör eylemi" işlemiş sayılacak.

DÜNYA 31.03.2020, 13:14
Rusya'da tedbirleri ihlal eden terörist sayılacak

Rusya'da Covid-19 (yeni tip koronavirüs) vaka sayısının hızlı bir şekilde artması üzerine hazırlanan salgınla mücadelede sert tedbirleri içeren tasarı yasalaştı.

Duma Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilen Covid-19 (yeni tip koronavirüs) önlemlerini ihlal edenlerin cezalandırılmasına yönelik yasa tasarısı, kişilere ağır cezalar getiriyor.

Para ve hapis cezası

Yasa tasarısına göre, çok sayıda kişiye koronavirüsün (Covid-19) bulaşmasına sebep olacaklara 12 bin 300 dolara (1 milyon Rus rublesi) kadar para veya 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle bir kişinin hayatını kaybetmesine sebep olanlar 24 bin 600 dolara (2 milyon Rus rublesi) kadar para veya 5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

İki ve daha fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açanlara da 7 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Covid-19’un (yeni tip koronavirüs) kasıtlı şekilde yayılması yoluyla can kaybına neden olunmasına ilişkin davalar, duruma göre "terör", "holiganlık" veya "sabotaj eylemi" kapsamında değerlendirilebilecek.

Hükümete "acil durum" ilan etme yetkisi de verildi

Duma’da, Rusya Bakanlar Kurulunun yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri çerçevesinde Rusya çapında "acil durum" ilan etmesine izin verecek yasa tasarısı da kabul edilerek yasalaştı.

Söz konusu yasaya göre, Rus hükümeti, Rusya'nın tamamında veya bir bölümünde "yüksek hazırlık durumu" veya "acil durum" ilan edebilecek.

Hükümet, bu kararı uygularken zorunlu kuralları belirleme hakkına da sahip olacak.

Vaka sayısında 1 günde 500 artış

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamada, Rusya’nın 24 bölgesinde son 1 günde 500 kişide daha yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edilmesiyle vaka sayısının 2337’ye yükseldiği belirtildi.

55 kişinin de iyileştiği bilgisi paylaşılan açıklamada, Rusya'da 8 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle Covid-19 (yeni tip koronavirüs) kaynaklı can kaybı sayısının 17’ye yükseldiği bildirildi.

Yorumlar (0)