Putin'den Trump savunması: "Zulümden başka bir şey değil"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Ekonomi Forumu'nda Ukrayna'daki savaşın gidişatından Ermenistan hükümetinin Karabağ konusunda kendilerini eleştirmesine kadar birçok meseleye değindi. Putin, ABD'de Donald Trump'a karşı yürütülen dava hakkındaki görüşlerini de aktardı.

DÜNYA 12.09.2023, 15:01 Hakan Öksüz
Putin'den Trump savunması: "Zulümden başka bir şey değil"

Ülkenin doğusundaki Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu'na katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünya gündeminin önemli başlıklarını ele aldı. 

Yabancı para birimleri karşısında ciddi şekilde değer kaybeden Rus rublesinin kendilerini endişelendirmediğini vurgulayan Putin, "Rusya Merkez Bankası ile hükümetimizdeki mali otoriteler, buradaki zorluğun nasıl aşılacağını araştırıyor. Yine de üstesinden gelinemeyecek bir zorluk değil." dedi.

"Batılı ülkeler bizim gibi Çin'in de önünü tıkamaya çalışıyor"

"Özel işletmeler, kamulaştırılacak" iddiasının doğru olmadığını kaydeden Putin, "Rus şirketleri, istihdamı korurken ve diğer işlerini yaparken oldukça sorumlu davranıyor. Kamulaştırma söz konusu değil, kesinlikle değil. Bizim için en önemli konuların başında Uzak Doğu bölgesinin geliştirilmesi geliyor. Bölgedeki ülkelerin stratejik çıkarları için bu çok önemli. Batılı ülkeler bizim gibi Çin'in de önünü tıkamaya çalışıyor. Çevreleme politikasından vazgeçmiş değiller." ifadelerini kullandı.

"Trump'a karşı siyasi amaçlı bir dava yürütülüyor"

ABD'de 2024 yılındaki seçimlere hazırlanan eski başkan Donald Trump hakkında yürütülen soruşturmalara da değinen Rusya lideri, "Onun başına gelenleri herkes gibi biz de takip ediyoruz. Demokratlar, rakipleri olan Trump'a karşı siyasi amaçlı bir dava yürütüyor. Dünyanın gözü önünde Trump'a zulüm yapıyorlar. ABD'deki bu olaylar, bize göre oldukça iyi. Çünkü bu sayede ABD'deki siyasi sistemin ne kadar çürümüş olduğunu görüyoruz. Başkalarına demokrasi öğretmeye kalkarken kendi ülkelerinde bunlar yaşanıyor." diye konuştu.

"Ermenistan kabul ettiyse biz ne diyebiliriz ki?" 

Son zamanlarda Karabağ'da yaşanan gerilimi değerlendiren Putin, "Şu an Azerbaycan ile aralarında ciddi bir sorun yok. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile temas halindeyiz. Ermeni hükümeti, 'Azerbaycan'a yardım ediyorlar' iddiasıyla bizi eleştiriyor. Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki egemenliğini tanıyan, Ermenistan'ın kendisiydi. Bunu yapan Ermenistan yönetimiydi. Ermenistan kabul ettiyse biz ne diyebiliriz ki?"  dedi.

"Ukrayna, yakında müzakereye başlamak isteyecek"

Ukrayna'daki savaşın gidişatı hakkında konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Ukrayna'nın kaynakları tükenmek üzere. Yakında müzakereye başlamak isteyecekleri kanaatindeyim. Rus ordusuna her gün ortalama 1500 sözleşmeli personel katılıyor. Son 6 ayda orduya aldığımız gönüllülerin sayısı 270 bin. Kiev yönetimi tarafından haziran ayında başlatılan karşı saldırıda Ukrayna en az 71 bin asker kaybetti." ifadelerini kullandı.

Elon Musk yorumu

SpaceX, Tesla ve Twitter'ın sahibi olan Elon Musk hakkındaki değerlendirmesi de sorulan Vladimir Putin, "Kesinlikle dikkate alınması gereken olağanüstü bir insan. Yeteneklerini herkes kabul ediyor. Son derece aktif bir girişimci." dedi.

Yorumlar (0)