Pervez Müşerref idama mahkûm edildi

Pakistan eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref vatana ihanet suçlamasıyla idama mahkum edildi

DÜNYA 17.12.2019, 10:27 17.12.2019, 11:27
Pervez Müşerref idama mahkûm edildi

1999 senesinde darbeyle göreve geldikten sonra 2008 yılına kadar Pakistan'ı yöneten Pervez Müşerref hakkında görülen "vatana ihanet" davasında idama mahkûm edildi.

İslamabad şehrindeki Karaçi ve Lahor Yüksek Mahkemeleri başkanlarının da yer aldığı özel mahkemede Pervez Müşerref'in 2007 senesinde anayasayı askıya alıp OHAL (olağanüstü hal) ilan etmesi sebebiyle açılan vatana ihanet davasının duruşması yapıldı.

Duruşmada hükümeti avukat Ali Ziya Bajva temsil etti. Avukat Ali Ziya Bajva, dönemin başbakanı Şevket Aziz başta olmak üzere Adalet Bakanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da şüpheli sıfatıyla aynı gün dinlenmesini talep etti.

Avukat Ali Ziya Bajva özellikle dönemin Başbakanı Şevket Aziz'in Pervez Müşerref'i olağanüstü hal (OHAL) ilan etmesi için ikna ettiğini kaydetti.

Mahkeme, Pervez Müşerref'in Pakistan'ı terk ettiği 2016 senesinden sonra yapılan bu talebi ise kabul etmeyerek hükümetin kendisine verilen sürede konuyla ilgili başvuru yapmadığını kaydetti.

1'e karşı 2 oy ile idam kararı çıktı

Daha önce defalarca ertelenen karar bugünkü duruşmada verildi. Üç üyeden oluşan mahkeme heyeti, bir karşı oyla Pervez Müşerref'in idamına hükmetti.

Pervez Müşerref hakkında, 2007 senesinde anayasayı askıya aldığı ve OHAL (olağanüstü hal) ilan ettiği için 2013 senesinde dönemin Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) tarafından vatana ihanet suçlamasıyla dava açılmıştı.

Sürekli ertelenen dava sonucu Pervez Müşerref 2016 yılında Pakistan'dan ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yerleşmişti. Tedavisini öne sürerek Pakistan'a dönmeyen Pervez Müşerref, duruşmalara katılmadığı ve ifade vermediği için duruşmalar peş peşe ertelenmişti. 

Son olarak bu yılın kasım ayında karar açıklamak isteyen mahkemeye İslamabad Yüksek Mahkemesi şüphelilerin ifadesi alınmadığı için karşı çıkmıştı. Özel mahkeme 5 Aralık'ta aldığı kararla iki taraf da savunmasını tamamlamasa dahi kararın 17 Aralık'ta açıklanacağını belirtmişti ve nihai olarak karar denildiği gibi bugün açıklanmış oldu.

Yorumlar (0)