Tarihe bomba: 450 milyon lira için yıkacaklar!

İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombasının yıkamadığı binaların 450 milyon lira için yıkılacağı bildirildi. Tarihçiler, bu binaların yıkılmaması amacıyla mücadele ediyor.

DÜNYA 17.12.2019, 10:23
Tarihe bomba: 450 milyon lira için yıkacaklar!

İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda 1945 yılında bir felâket yaşanmıştı. ABD tarafından Japonya’ya tarihteki ilk nükleer bomba atılmıştı. Hiroşima ve Nagazaki kentleri, atom bombaları nedeniyle adeta dümdüz olmuştu. Nagazaki’de 70 bin, Hiroşima'da 140 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olay, "insanlık katliamı" olarak tarihe geçmişti. 

Hiroşima kentinde yalnızca dört bina ayakta kalabilmişti. 1913 yılında yapılan ve askerî giyim fabrikası olarak faaliyet gösteren binalar, savaş esnasında hastane olarak kullanıldı. Güçlendirilmiş beton tekniği dolayısıyla binalar yıkılmamıştı.

Depreme dayanaklı olmadıkları bildirildi

Bombanın isabet ettiği noktaya sadece 2.7 kilometre uzaklıkta bulunan binalar, zamanla turistik ve tarihî merkezler haline geldi. Fakat yetkililer, binaların depreme dayanıklı olmadığını belirterek yıkım kararı aldı. 

3 binanın onarımı 450 milyon lira gerektiriyor

Dünya Mirası listesinde yer alan "Hiroşima Barış Anıtı" tadilat ile sağlamlaştırıldı. Fakat diğer üç binanın onarımı 8.4 milyar yen (450 milyon lira) gerektirdiği için yıkılmalarına yönelik karar alındı. 

İmza kampanyası başlatıldı

Yıkımın gideri ise 800 milyon yen değerinde olacak (42 milyon lira). İnsanlık trajedisine şahit olan bu binaların korunması amacıyla imza kampanyası yürütülüyor.
 

Yorumlar (0)