Meksika, kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini yasaklıyor

Meksika, Genel Sağlık Yasa Tasarısı’nı onayladı. Bu tasarıya göre kozmetik ürünlerin testleri artık hayvanlar üzerinde yapılamayacak.

DÜNYA 27.08.2021, 09:47 28.08.2021, 10:19
Meksika, kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini yasaklıyor

Meksika, kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini yasaklamak için gereken Genel Sağlık Yasa Tasarısı’nı onayladı. Senatonun “İkinci Yasama Çalışmaları Komisyonu” ve “Birleşik Sağlık Komisyonları” tarafından oy birliğiyle onaylanan tasarı, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador tarafından 1 Eylül’den sonra yapılacak oturumda onaylanacak.

Ürünlere test etiketleri konulacak

Senato komisyonlarınca kabul edilen tasarıya göre kozmetik araştırma amacıyla hiçbir kozmetik içeriğin, satışa hazır olan kozmetik ürünün ve bunların içerdiği bileşenlerin ya da karışımların hayvanlar üzerinde test edilemeyeceği açıkça belirtildi. Ayrıca yasa tasarısı ile içeriğinde hayvanlar üzerinde test edilmiş herhangi bir bileşen ya da bunların kombinasyonları bulunan her türlü kozmetik ürünün ülkede üretilmesi, pazarlanması ya da ithal edilmesi de yasaklanacak.

Yasa tasarısı ile tüketicilerin bilgi edinme hakkı açısından, satışta olan kozmetik ürünlerde, bunların üretim aşamasında hiçbir hayvan testi yapılmadığını belirten etiketler bulunacak.



Hayvanlar üzerinde deney yapanlara hapis cezası geliyor

Yasa tasarısına göre hayvanlar üzerinde kozmetik testler yapan ve bu testlerin geliştirilmesine katılan kişiler ile bu kişileri işe alan, bunları yöneten ve buna izin veren kişiler 2 seneden 7 seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Ayrıca bu kişiler, 200 ile 2 bin arasında para cezasını ödemek zorunda kalacak.

Yasa tasarısı ile tüketicilere, hayvanlar üzerinde yaptıkları kozmetik ürünlerin güvenliğini ve etkinliğini ölçen testlere alternatif yöntemler geliştirmeleri açısından, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 2 senelik süre verilecek.

Yorumlar (0)