Kriz tırmanıyor: ABD, Doğu Avrupa’ya asker gönderiyor

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Romanya'ya 1.000, Polonya ve Almanya'ya ise 2.000 olmak üzere toplam 3.000 askeri, Rusya'ya karşı caydırıcılık maksadıyla sevk edeceklerini açıkladı.

DÜNYA 02.02.2022, 19:40
Kriz tırmanıyor: ABD, Doğu Avrupa’ya asker gönderiyor

Pentagon'da basın toplantısı gerçekleştirilen Kirby, an itibarıyla Almanya'da konuşlu 1.000 askeri Romanya'ya doğru kaydıracaklarını bildirdi.

Kirby, bu sevkiyatla birlikte Romanya'daki asker sayısının 1.900'e yükseldiğini kaydetti.

Bahse konu askerlerin Romanya'nın davette bulunması üzerine görevlendirileceğini dile getiren Kirby, birliğin, hızlı bir şekilde hareket etmek üzere tasarlanmış olan bir birlik olduğunu ve ilerleyen haftalarda Romanya'ya ulaşacağını ifade etti.

Kirby, ayrıca ABD'li 2.000 askerin Polonya ve Almanya'ya sevk edileceğini belirtti.

"Bu kuvvetler Ukrayna'da savaşmayacak"

Söz konusu birliklerin bölgede meydana gelebilecek olası durumlara karşı müdahalede bulunmak üzere NATO ülkelerine destek sağlayacağını söyleyen Kirby, "Bir hususta çok net olmak istiyorum. Tüm bunlar kalıcı manevralar değil. Halihazırdaki güvenlik ortamında olabileceklere karşı cevap vermek için tasarlandı. Üstelik bu kuvvetler Ukrayna'da savaşmayacak. NATO müttefiklerimizi savunacak." sözlerini sarf etti.

Ayrıca Kirby, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un NATO komutası kapsamında Romanya'ya asker konuşlandırmayı planladığına ilişkin açıklamasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Gelişmeleri yakından izlediklerinin altını çizen Kirby, bölgedeki güç dengesini ve AB'deki durumu gözden geçirmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

NATO'nun, ABD'nin bu tek taraflı askeri sevkiyatlarını kabul etmeyebileceğine ilişkin iddialara cevap veren Kirby, "NATO'nun buna yönelik bir yetkisi yok." dedi.

Sözcü, bölgeye sevk edilecek bu kuvvetin daha evvel NATO Mukabele Gücü'nün aktif duruma getirilmesi halinde gönderilmek üzere teyakkuz haline geçirilen 8.500 askerden farklı olduğunun altını çizdi.

Savunma ve caydırıcılığa yönelik geniş kapsamlı bir yaklaşım gütmelerinin şaşırtıcı olmaması gerektiğini vurgulayan Kirby, İngiltere, Danimarka, İspanya ve Hollanda'nın NATO'nun doğu kanadını kuvvetlendirmek için ek güçler konuşlandırma hususundaki değerlendirmelerini de büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)