Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının akabinde gerçekleştirdiği açıklamada, Molnupiravir adlı ilacın kronik hastalarda ve 65 yaş üstü kişilerde önümüzdeki hafta kullanılmaya başlanacağını duyurdu.

GÜNDEM 02.02.2022, 20:04
Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Koca başkanlığında bir kez daha toplantı.

Toplantının ardından yazılı açıklamada bulunan Bakan Koca, şunları kaydetti:

"Antiviral ilaç kullanımına başlıyoruz"

"Bilim Kurulu, salgının seyri, sağlık sistemi kapasitelerinin etkin şekilde kullanımı, yatak doluluk oranları, yeni tedavi yöntemleri ve yerli aşı gündemiyle toplandı. Toplantımızda ele alınan hususlar ise şu şekilde sıralanmıştır:

  • Yükselen vaka sayılarının sebebi Omicron varyantıdır. Türkiye'deki vakaların tamamına yakını Omicron kaynaklıdır. Megakent İstanbul'daki günlük vaka sayıları 40 bine ulaşmıştı. Son birkaç haftada ise bu sayı 20 binin altına indi. Eskişehir'de de yoğun bir şekilde Omicron varyantı görülmüştü. Bu kentimizde de vaka sayıları 3'te 1 oranında azaldı. Diğer kentlerimizde an itibarıyla bir artış gözleniyor fakat ilerleyen haftalarda düşüşler gözlenecektir. 
     
  • Güçlü sağlık sistemimiz sınırsız kapasitede değildir. Türkiye genelindeki servis yataklarının doluluk oranı yüzde 57,8, yoğun bakımlardaki doluluk oranı yüzde 68,7, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 31'dir. Mevcut seyrin sağlık sistemimizi zorlamayacağını düşünüyoruz. 
     
  • Molnupiravir etken maddesine sahip antiviral ilacın kullanımı önümüzdeki haftadan itibaren başlayacak. Kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü kişilerde erken dönemde bahse konu ilaç kullanılacaktır. 
     
  • TURKOVAC'ın yeni serileri şehir hastanelerimize sevk ediliyor. Şimdiye kadar ağır bir yan etki görülmedi. Yerli aşımızı güvenli ve etkilidir. Her bir yurttaşımız tereddüt etmeden TURKOVAC aşımızı yaptırabilirler.  
    ​​​​​​​
  • 65 yaş ve üstü büyüklerimizi korumalı, hatırlatma dozlarını ihmal etmemeliyiz. Büyüklerimizi korumak için gençlerin de aşılı olması gerekiyor. Maske kullanımına özen göstermeyi ve aşılarımızı ihmal etmemeyi unutmayalım."

Yorumlar (0)