İtalya'nın sağcı lideri konuştu, Putin gazı kesti!

İtalya'da genel seçimleri kazanan sağ koalisyonun lideri olan Giorgia Meloni'nin Ukrayna'ya destek niteliğindeki açıklamaları, Kremlin yönetimini harekete geçirdi. Rus enerji devi Gazprom, Rusya'dan İtalya'ya gaz akışının durdurulduğunu duyurdu. İtalyan enerji şirketi Eni ise teknik bir sorunun yaşandığını ve gaz akışının kısa sürede yeniden başlayacağını ileri sürdü.

DÜNYA 02.10.2022, 13:15 Hakan Öksüz
İtalya'nın sağcı lideri konuştu, Putin gazı kesti!

Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının üzerinden 7 aydan fazla zaman geçti. Savaş, küresel ölçekte enerji krizine yol açtı. Rusya'ya yaptırım uygulayan Batılı ülkeler, Kremlin yönetimini harekete geçirdi. Rus şirketi Gazprom, Avrupa'ya gaz akışını durdurdu. Karşılıklı yaptırımların etkisiyle Avrupa'da enerji fiyatları patladı. Avrupa Birliği (AB), mart ayına kadar doğal gaz kullanımında yüzde 15'lik tasarrufun uygulanacağını bildirdi. Kış aylarının kıta için zorlu geçeceği kaydedildi.

Giorgia Meloni'nin açıklamaları, bu kararda etkili oldu!

Enerji devi Gazprom'un, gaz akışını durdurduğu ülkelerden biri de İtalya oldu. İtalya'ya gaz akışının durdurulması kararının siyasi değil, teknik nedenlerle alındığı kaydedildi. Her ne kadar Rusya'dan bu şekilde bir açıklama gelse de siyaset uzmanları bunun doğru olduğuna inanmıyor. İtalya'daki seçimlerde iktidara gelen sağ koalisyonun en güçlü ismi olan Giorgia Meloni'nin açıklamalarının, bu kararda etkili olduğunu kaydedildi. 

Putin'den Meloni'ye hızlı darbe!

Ukrayna'ya destek veren açıklamalar yapan aşırı sağcı Meloni, Rusya lideri Putin'e sert sözlerle yüklenmişti. Seçim zaferinden aldığı güçle Putin'e sert eleştiriler getiren Meloni hakkında İngiliz basınında çıkan haberlerde, "İtalya'nın yeni lideri, Ukrayna'yı destekleyince Putin'in yanıtı hızlı ve sert oldu. Söz konusu açıklamalardan günler sonra İtalya'ya gaz akışının kesildiği duyuruldu." ifadeleri yer aldı.

İtalya, "dost olmayan ülkeler" listesinde!

İtalyan enerji şirketi Eni'ye göre ise Rusya'dan gaz akışının başlayacağı tarih son derece net. Eni şirketinden yapılan duyuruya göre söz konusu teknik problem en geç pazartesi günü çözülecek ve gaz akışı yeniden başlayacak. Vladimir Putin tarafından imzalanan "dost olmayan ülkeler" listesi ise Eni şirketinin açıklamalarına tezat oluşturuyor. Bütün AB üyesi ülkelerin listede yer aldığını belirten bazı siyaset uzmanları, "Putin'in hamlesi planlı, teknik arıza yok." görüşünü ileri sürüyor.

Yorumlar (0)