Mussolini’yi övmüştü… İtalya’nın aşırı sağcı başbakanı: Giorgia Meloni

Gençlik yıllarında faşist diktatör Benito Mussolini’yi övdüğü açıklamaları ile dikkat çeken aşırı sağcı Giorgia Meloni, seçimlerden zaferle çıktı. Meloni, Mussolini’den sonra İtalya’da yönetime gelen ilk aşırı sağcı başbakan olacak. 

DÜNYA 27.09.2022, 10:07 28.09.2022, 08:45
Mussolini’yi övmüştü… İtalya’nın aşırı sağcı başbakanı: Giorgia Meloni

Son birkaç senedir koalisyon krizleri ile gündeme gelen İtalya’da halk sandığa gitti. Seçimlerin galibi; Giorgia Meloni’nin genel başkanlığını yaptığı aşırı sağcı “İtalya’nın Kardeşleri Partisi”nin de aralarında bulunduğu sağ ittifak oldu. Sağ ittifak, hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da hükümet kurmak için gerekli olan salt çoğunluk sayısını da elde etti. Açıklanan seçim sonuçlarına göre Meloni’nin aşırı sağcı partisi, yüzde 26,2 oranında oy aldı ve birinci parti olmayı başardı.

Ülkenin ilk kadın başbakanı olabilir

İtalya’nın Kardeşleri Partisi lideri Meloni, bu sonuçla birlikte ülkenin ilk kadın başbakanı olma fırsatını yakaladı. Öte yandan İtalya’nın faşist diktatörü Benito Mussolini’den bu yana ülkede ilk kez bir aşırı sağcı başbakan yönetime gelmiş olacak. Meloni ayrıca başbakan olursa İtalya’da 2008 yılından bu yana seçimle göreve gelen ilk lider olarak kayıtlara geçecek. Ülkede son 10 sene içerisinde göreve gelen 6 başbakan da cumhurbaşkanı tarafından bu makama atanmıştı. 

15 yaşında siyasete girdi

15 Ocak 1977’de Roma’da doğan Meloni, kentin işçi semti olan Garbatella’da çocukluğunu geçirdi. Henüz 1 yaşındayken annesi ve babası ayrılan Meloni, annesinin yanında büyüdü. Bu sebeple babasının benimsediği sol görüşlere muhalif olan, annesinin sağcı karakterine ise hayranlık besleyen Meloni, 15 yaşında siyasete girmeye karar verdi. İkinci Dünya Savaşı sonrası Mussolini destekçileri tarafından kurulan İtalyan Sosyal Hareketi’nin gençlik kollarına katılan Meloni, burada dikkat çekici çalışmalara imza atarak kısa süre içerisinde tanınan isimlerden biri haline geldi. 

Gençlik yıllarında Mussolini’yi övmüştü

Henüz 19 yaşındayken bir Fransız televizyonuna açıklamalarda bulunan Meloni, “Mussolini’nin iyi bir siyasetçi olduğuna inanıyorum. O ne yaptıysa ülkemiz için yaptı” ifadelerini kullanmıştı. Öte yandan İslam karşıtı açıklamaları ile de dikkat çeken Meloni, geçmiş senelerde bu konuya ilişkin yaptığı bir başka açıklamada, “Biz muhafazakarlar temsil ettiğimiz kavramlarla ve kimliklerimizle gurur duyuyoruz. Benimsediğimiz tüm değerlerin saldırı altında olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bireysel özgürlüklerimiz hedef alınıyor. Haklarımız hedef alınıyor. Ülkemiz ve milletlerimiz eşi benzeri görülmemiş bir saldırı altında” demişti. Hristiyan geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olduğu bilinen Meloni, kürtaja ve LGBT hareketine de karşı çıkıyor. Ayrıca Meloni’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine de muhalif olduğu biliniyor. 

Yorumlar (0)