İşte kadınlar için en yaşanabilir ülke!

ABD'deki Georgetown Üniversitesi bünyesindeki Kadınlar, Barış ve Güvenlik Merkezi'nin araştırmasına göre Norveç, kadınların yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülke çıktı.

DÜNYA 23.10.2019, 15:28
İşte kadınlar için en yaşanabilir ülke!

Hiçbir ülkenin tam puan alamadığı araştırmada, Kadınlar, Barış ve Güvenlik Merkezi'nin (WPS) vardığı sonuç, küresel eğilimin "doğru yönde ilerlediği" şeklinde oldu.

Araştırma, 167 ülkeden kadınların iş hayatındaki yeri, güvenlik algısı, siyasete katılımı gibi kriterleri derleyerek yapıldı.

İskandinavlar yine zirvede

WPS'nin araştırmasında, Norveç birinci sırada yer aldı. Norveç, kadınların finansal hayatında tam puan alırken kadınların güvenlik algısı alanında bir önceki araştırmaya göre oldukça mesafe katetti. İsviçre ikinci, Finlandiya üçüncü, Danimarka dördüncü ve İzlanda beşinci sırada Norveç'i takip etti.

"Gözle görülür bozulma" yaşayan tek ülke, iç savaşla mücadele eden Yemen olurken, Afganistan, Suriye, Pakistan ve Güney Sudan da Yemen'i takip etti. Araştırmacılar, silahlı çatışmaların olduğu ve güvenlik durumunun kötüleştiği yerlerde kadınların yaşam kalitesinin de düştüğünü gözlemledi.

Araştırmada Türkiye, yüz on dördüncü sırada yer aldı. Türkiye, kadınların eğitiminde küresel ortalamanın altında kalırken kadınlara yönelik şiddette de durumun kötüleştiği gözüktü.

Almanya'daki bozulma dikkat çekti

Araştırmada dikkat çeken ülkelerden Almanya, on yedinci sırada Portekiz'le birlikte yer aldı. Almanya'nın dikkat çekici olmasının sebebi, kadınların iş hayatında yer alması kategorisinde tam puan alırken kadınların siyasete katılımında "gözle görülür bir kayıp" yaşaması oldu. Bilindiği üzere, bir kadın olan Angela Merkel, uzun yıllardır Alman Şansölyeliği yapıyor ve kendi partisinin yeni lideri de yine bir kadın olan Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer.

"Sonuç hiç de kötü değil"

WPS, kadınların yaşam kaliteleri konusunda kat edilecek çok yol olmasına rağmen sonuçların kötü olmadığı kanısında. Reuters'e konuşan araştırmacı Jeni Klugman, "İlerleme görülen önemli alanlar var. Sonuç hiç de kötü değil" diyerek ilerlemenin iyi olduğunu belirtti.

Araştırmada, geçtiğimiz yıla göre daha çok kadının banka hesaplarına ve siyasi katılıma erişimi olduğu, birçok ülkenin de kadınlar adına negatif ayrımcılık yaratan kanunlarını yürürlük dışı bıraktığı gözlemleniyor.

Yorumlar (0)