İsrail saldırılarının 8. gününde bilanço giderek ağırlaşıyor

İsrail’in Gazze’ye ve Filistinlilere yönelik saldırılarının 8. gününde bilanço gittikçe ağırlaşıyor. Uluslararası kamuoyundan ve dünya devletlerinden art arda şiddetin son bulması yönünde çağrıda bulunulurken, İsrail şiddetinde toplamda can kaybı 212 oldu.

DÜNYA 17.05.2021, 13:05 18.05.2021, 01:35
İsrail saldırılarının 8. gününde bilanço giderek ağırlaşıyor

İsrail’in Gazze’de sivillerin üzerine bombalar yağdırmasının 8. gününde dünyadan yaşanan orantısız saldırılara tepkiler gelmeye devam ediyor. Bugün saldırılarında, İsrail Gazze’de bir sünger fabrikasını vurdu.

Amerika Birleşik Devletleri, Kenya, Pakistan, Malezya ve Türkiye’den de şiddetin durması yönünde çağrılarda bulunuldu.

Saldırılarda 10 Mayıs tarihinden bu zamana dek 61’i çocuk ve 36'sı kadın olmak üzere toplamda 212 kişi yaşamını yitirdi, bin 400 kişi ise yaralandı. Onlarca bina bütünüyle yıkıldı veya kullanılamaz hale geldi.

İşte 17 Mayıs 2021 gününde yaşanan gelişmeler…

İsrail savaş uçaklarınca Gazze’de sünger fabrikası vuruldu 

İsrail güçleri Gazze’de kuzeyde bulunan bir sünger fabrikasını bombaladı.

Gazze Sivil Savunma Teşkilatı yapmış olduğu açıklamada Cebaliye Mülteci Kampı’nın doğusunda bulunan sünger fabrikasının İsrail güçlerince hedef alındığını kaydetti.

Bombalamadan sonra fabrika alevler içinde kalırken alevlere müdahale edilerek çevredeki binalara sıçramaması için mücadele edildiği ifade edildi.

Filistin'de İsrail zulmünü protesto için genel grev çağrısı yapıldı

Yarın, İsrail’in işgal altında olan topraklarda tansiyonu arttıran ihlallerinden dolayı Filistinlilerin yaşamış olduğu yerlerde genel bir greve gidilmesi için çağrı yapıldı.

Fetih hareketinden yapılan yazılı açıklamada, farklı yerlerdeki bütün Filistinlilerin beraber olduğunun mesajının verilmek istendiği söylendi.

Yarın bu kapsamda genel greve gidilmesine ilişkin çağrı yapılan açıklamada 18 Mayıs günü “öfke günü” olarak adlandırıldı.

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten BM’ye tepki 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, BM’nin dün İsrail ve Filistin’e yönelik yaptığı çağrıya eleştiride bulundu. Çelik yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Filistin ve İsrail’e çağrıda bulunarak, ‘Anlamsız kan dökme, yıkıma ve teröre derhal son verilmeli.’ diyor. Bir an önce bu anlamsız çağrılara son versin BM. Çocuk katilleriyle çocukları öldürenleri aynı kefeye koymasın. Bu siyasi bir ikiyüzlülüktür. İsrail’i de daha çok zulüm yapması için teşvik eder.” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu İngiliz mevkidaşıyla görüştü 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İngiliz mevkidaşı Dominik Raab ile Filistin’de yaşanan son gelişmeler ve uluslararası hukuk adına atılacak adımların ele alındığı bir telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede İsrail’in vahşetine dikkat çekildi ve uluslararası toplumun konunun üzerinde hassasiyetle durması gerektiğine yer verildi.

DİSK'ten İsrail Başkonsolosluğu önünde protesto

DİSK, İsrail’in Filistin’e yaptığı saldırıları, İstanbul’da bulunan İsrail Başkonsolosluk binası önünde protesto etti.

Sendika üyeleri İsrail Konsolosluğu önünde yaptığı açıklamalarda, “Filistin halkı yalnız değildir, Filistin’e özgürlük yazılı pankartlar açtı.”

ABD Dışişleri: Vurulan binada Hamas'ın faaliyet gösterdiğine ilişkin kanıt yok

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ordusunun vurduğu basın ofislerinin yer aldığı binada Hamas’ın olduğuna ilişkin bir kanıt olmadığını ifade etti.

Amerikalılar İsrail saldırıları için Biden’a öfkeli 

Amerika Birleşik Devletleri’nde hafta sonunda New York ve Washington eyaleti başta olmak üzere birçok şehirde düzenlenmiş olan gösterilerde farklı etnik köken ve dine mensup ABD’liler, Filistinlilere dair yapılan saldırılara devam eden İsrail’e destek veren Joe Biden’a tepki gösterisi yaptı.

“Biden’ın söylediklerini utanç verici buluyorum”

Aslen kendisi de İrlandalı olan Biden’a tepki gösteren Müslüman Mariah Yaseen, “Biden’ın söylediklerini ben de bir İrlandalı olarak utanç verici buluyorum. Ailem İngiliz işgaline karşı mücadele etti ve hala da ediyor. Şu anda olan şey de bu Gazze’de. Eğer Biden gerçekten bir İrlandalı ABD’li ise bunu anlamalı.” dedi.

“Biden İsrail’e her sene 3,8 milyar dolarlık destek veriyor”

Biden’dan hiçbir beklentisinin olmadığını kaydeden Filistinli ABD’li İmad ise, “İsrail’e her sene 3,8 milyar dolarlık asker destek veriliyor. Bu yönetimden nasıl bir yardım talep edebilirim ki? Onun sesimi duyması için değil, uluslararası yönetimlerin bizi duyması ve Filistinlileri kurtarması için bugün buradayım.” şeklinde konuştu.

ABD’li akademisyenden Müslüman ülkelere Filistin çağrısı 

California Üniversitesi’nde Etnik Çalışmalar Bölümü Öğretim Üyesi, sosyolog Hatem Bazian yaptığı değerlendirmede son yaşanmış olan olaylarda Yahudi yerleşimcilerin Kudüs’ün üzerindeki emellerine dikkat çekti.

Bazian, yasa dışı yerleşimcilerin Bustan ve Şeyh Cerrah’ta Filistinlilerin evlerini ele geçirmelerine ilişkin, “Yerleşimciler Aksa kompleksinin bütününe erişimi olan mahalleleri ele geçirmek üzere stratejik bir şekilde hareket ediyor.

Düşündükleri şey Kubbet’üs Sahra ve Mescid-i Aksa’yı yıkıp Üçüncü Tapınağı tekrar inşa etmek. Bu planları zaten var. Yapılan tahliyeler, evlerin ele geçirilmesi durumu, uzun vadeli stratejilerin bir parçası.” dedi.

Müslüman ülkeler yardım etmeli

Filistinlilerin yaşamış olduğu problemlerin yüzyılı aşan bir sorun olduğunu kaydeden Bazian, Filistin’in Osmanlı’nın çöküşüyle İngiliz sömürgesine girdiğini kaydederek Müslüman ülkelerin bugün Filistin’e askeri destek vermesi gerektiğini söyledi.

İngiltere’de Muhafazakar Parti vekili İsrail karşıtı göstericilere hakarette bulundu

İngiltere’nin iktidarda bulunan Muhafazakar Parti’sinden vekil Fabricant, Londra’daki İsrail karşıtı göstericilere “ilkel” kelimesini kullandı.

Sosyal medya hesabı üzerinden hafta sonu İsrail Büyükelçiliği önünde yapılan gösterileri paylaşan ve polisle göstericiler arasında yaşanan arbedeye yer veren vekil, “Bu ilkeller, Orta Doğu’da yaptıklarını şimdi ise Londra’ya yapmaya çabaliyorlar.” dedi.

Irkçılık karşıtı Hope Not Hate grubu ise konuya ilişkin, “Muhafazakarlar bu utanç verici yorum için vekil Michael Fabricant’ın üyeliğini askıya almalı.” dedi.

Yaptırım isteyenler bir günde 315 binin üzerinde imza topladı

Öte yandan İngiltere’de devletin İsrail’e yaptırım uygulamasının talep edildiği dilekçeye 315 binin üzerinde imza geldi.

İngiltere hükümeti tarafından 10 bin imzayı bulan dilekçelere yanıt veriyor. İmza sayısı 100 bini aştığında ise konunun parlamentoda konuşulması zaruri hal alıyor.

Pakistan İsrail’in savaş suçların sorumlu tutulmasını istedi

Pakistan Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Münir Akram, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bir çağrı yaptı ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu tutulması adına gerekli olan adımların yapılması yönünde çağrıda bulundu.

Akram yaptığı açıklamada BM’nin Filistin ve İsrail arasındaki olaylarda İsrail’in keyfi güç kullanımının derhal durdurulması ve İsrail’i savaş suçlarıyla insanlığa karşı suçlardan sorumlu tutmak gerektiğine ilişkin gerekli olan adımların atılmasını söyledi.

Kenya BM Daimi Temscilsi'den iki devletli çözüm için şiddeti durdurma çağrısı

Kenya tarafından İsrail’in işgal ettiği Filistin’deki yerleşim faaliyetlerini durdurmaya ilişkin çağrı yapılarak iki ülke arasında acil bir ateşkes istendi.

Kenya’nın BM Daimi Temsilcisi Kimani, dün yaptığı toplantıda iki ülke arasındaki şiddet olaylarının durmaması durumunda iki devletli bir çözümden söz etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Libya Müftüsü’nden Filistin halkına destek

Libya Müftüsü Sadık El-Giryani, İsrail saldırılarına hedef olan Filistinlilere destek mesajı paylaştı.

Giryani yayımlamış olduğu mesajda, Mescid-i Aksa’yı korumak amacıyla toplanan Filistinlileri tebrik etti.

Giryani yaptığı açıklamada, “Direniş örgütleri ve Müslüman ordularıyla baş etmekte zorlanıyorlar. Zafer bir saat sabırdır.” şeklinde konuştu.

Malezya: BM için hayal kırıklığı duyuyoruz

Malezya Dışişleri Bakanı Hişamuddin Hüseyin yapmış olduğu yazılı açıklamada, Filistin için derhal harekete geçerek Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda hareket etmek ve İsrail saldırılarına karşı ortak tepkiyle Filistinlilerin koruma sağlanması için ülkesinin önerilerde bulunduğunu ifade ederek, “Son 1 hafta içerisinde üçüncü BMGK görüşmesi yapıldı fakat Filistinlilerin yaşadıklarına ilişkin bir tek açıklama yapılmadı.” diyerek BMGK’nın konuya ilişkin tavır almamasını ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendirdi.

Netenyahu dün sosyal medya hesabından yapılan saldırıları bir 'öz savunma' olarak nitelendirmiş ve kendisine destek olan ülkelere bayraklarıyla teşekkür etmişti.

Avusturya İçişleri Bakanı’ndan İsrail karşıtlığıyla mücadele mesajı

Dünyanın İsrail zulmüne peş peşe gelen tepkilerine zıttı yönde bir açıklamada İsrail'e destek veren Avusturya'dan geldi.

Avusturya İçişleri Bakanı Nehammer, Filistin’e destek yürüyüşlerinin yasaklandığı ülkede İsrail’e karşı her tutuma karşı kararlı bir şekilde mücadele edileceğini söyledi.

Nehammer, İsrail’in acımasızca yaptığı saldırıları ‘İsrail krizi’ olarak tanımladı ve gerilimi artmasında Türkiye’nin rolü olduğunu savundu!

Nehammer ayrıca her türlü antisemitizm ve İsrail karşıtı tutumla kararlı bir şekilde mücadele edileceğini ifade etti.

Lübnan'dan 6 roket fırlatıldı

İsrail ordusu, Lübnan'dan ülkenin kuzey bölgesine doğru 6 adet roket fırlatıldığını, buna karşılık olarak roketlerin ateşlendiği bölgenin topçu atışıyla vurulduğunu açıkladı.

Yorumlar (0)