Greta'nın 3 haftalık deniz yolculuğu sona erdi!

3 haftada okyanusu geçerek Lizbon'a ulaşan İsveçli aktivist 16 yaşındaki Greta Thunberg, "Bunu yaptım çünkü açık bir mesaj vermek istiyorum. O da bu şekilde sürdürülebilir bir yaşamın imkansız olduğu ve değişmek gerektiğidir" diye konuştu.

DÜNYA 03.12.2019, 18:35
Greta'nın 3 haftalık deniz yolculuğu sona erdi!

Thunberg, Madrid'deki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansına (COP25) katılmak için Amerika'dan başladığı yolculukta okyanusu geçerek Portekiz'in başkenti Lizbon'a ulaştı.

İklim değişikliğiyle mücadelede fenomen haline dönüşen Thunberg, Avustralyalı bir aileye ait katamaran ile 3 haftada Atlantik Okyanusu'nu geçtikten sonra Lizbon'a ulaştı. Seyahatte Thunberg'in yanında babası da vardı.

"Hoşgeldin Greta", "Greta senin sesin bizim sesimiz" şeklinde slogan atan Portekizli gençlere ve kendisini bekleyen basın mensuplarına konuşan Thunberg, "Bu mücadelede herkes öyle ya da böyle elinden geleni yapmalı." dedi.

Okyanus yolculuğu sırasında zaman zaman mide bulantısı sorunu yaşadığını belirten Thunberg, "Herkesin böyle seyahat etmesini istediğim için katamaran ile okyanusu geçmedim. Bunu yaptım çünkü açık bir mesaj vermek istiyorum. O da bu şekilde sürdürülebilir bir yaşamın imkansız olduğu ve değişmek gerektiğidir. İnsanların çoğunluğunun okyanusu katamaran ile geçmesini beklemek bir saçmalık olur. Ayrıca kimseye nasıl yaşaması gerektiğiyle ilgili nasihat vermek istemiyorum." dedi.

16 yaşındaki İsveçli aktivist, "Durmayacağım. COP25'te mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğim. İnsanların, gençlerin sesleri toplantıların yapıldığı bu duvarların ötesinden duyulabilmeli." diye konuştu.

10 saatlik tren yolculuğuyla Madrid'e gidecek!

Lizbon Belediye Başkanı Fernando Medina tarafından kabul edileceği belirtilen Greta Thunberg'in perşembe günü Madrid'e geleceği tahmin ediliyor.

Karbondioksit gazı salınımı nedeniyle uçaklara binmeyen Thunberg, zorlu hava şartlarında katamaranla 21 gün süren okyanus yolculuğunun ardından Lizbon'a ulaştı. Thunberg'in buradan 10 saat süren tren yolculuğu ile Madrid'e gideceği öngörülüyor.

Thunberg, İsveç'in iklim değişikliği konusunda harekete geçmesini sağlamak için geçen yıl ağustosta parlamento önünde oturma eylemi yaparak sesini dünyaya açıklamıştı.

Eylül'de New York'ta yapılan BM İklim Zirvesi'nde de konuşan İsveçli aktivist, iklim değişikliğine karşı mücadelede gerekli adımları atmadığı için devlet ve hükümet başkanlarını eleştirmişti.    

Madrid'de 2 Aralık'ta başlayan COP25, 13 Aralık'ta sonlanacak.

Yorumlar (0)