Filistinli yetkili uyardı: Yakıt sıkıntısı insani felakete yol açabilir!

Gazze Şeridi'ndeki Hamas'a bağlı hükümet, İsrail güçlerinin yoğun saldırıları ve abluka nedeni ile bölgedeki yakıtın bitmek üzere olduğunu, bu durumun da insani bir felakete yol açabileceğini açıkladı.

DÜNYA 17.10.2023, 17:15 17.10.2023, 17:57
Filistinli yetkili uyardı: Yakıt sıkıntısı insani felakete yol açabilir!

Hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, yoğun saldırılar ile abluka altındaki Gazze'de yakıt stoklarının tükenmesine ilişkin konuştu.

İsrail'in 7 Ekim tarihinden bu yana devam eden kısıtlamaları ve saldırıları nedeniyle yakıt stoklarının artık tükenmek üzere olduğunu, bu durumun da sağlık sistemini çökme riski ile karşı karşıya bıraktığını vurgulayan Maruf, açıklamasında şunları söyledi:

‘‘Hatalar idama mahkum edilmiş olacak’’

"Hastaneler elektrik olmadan vatandaşlara hizmet veremeyeceği için yakıtın bitmesi halinde başta yaralılar ve prematüre bebekler olmak üzere tüm hastalar açıkça idama mahkum edilmiş olacak."

Maruf, yalnızca hastanelerin değil, belediyelerin de su pompalamak, atıkları taşımak ve kanalizasyon için yakıta bağımlı olduğuna dikkat çekerek, yakıtın olmaması halinde Gazzeli halkı tehdit eden önemli sağlık sorunlarının oluşacağını, belediyelerin ise halka içme suyu tedarik hizmetini aksatmak durumunda kalacağını vurguladı.

Refah Sınır Kapısı açılmalı

"Gazze'deki içler acısı durum, kameralar önünde yaşanan insanlık felaketidir" diyen Maruf, Gazze'ye yakıt, su, tıbbi yardım ve yiyecek sağlanması için Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılması gerektiğini ifade etti.

Maruf, Refah Sınır Kapısının açılması için Arap ülkeleri ile uluslararası toplumu da hareket etmeye davet etti.

"Yakıt, hastalar için hayati derecede önemli"

Filistinli Doktor Asım Ceber ise yakıtın, yaralılar ve hastaların tedavisinde hayati derece de önem taşıdığını, yakıtın tükenmesi halinde sağlık teçhizatının işleviyle sağlık hizmetlerinin duracağını, bu durumunda aralarında çocukların da olduğu binlerce hastanın "idamı" manasına geldiğini söyledi.

Hastanelerdeki temel malzeme probleminin yanı sıra ilaçların da kısıtlı sayıda kaldığına dikkat çeken Doktor Ceber, Gazze'deki sağlık çalışanlarının var gücü ile çalışmasına rağmen artık güçlerinin tükenmek üzere olduğunu vurguladı.

Saldırıların ilk gününden bu yana İsrail güçleri, Gazze Şeridi'ne su, gıda malzemesi, elektrik, yakıt ve ilaç girişini engelledi.

Elektriğin kesilmesi ile hastaneler çöküş sürecine girdi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise elektriğin kesilmesi nedeni ile hastanelerin "gerçek bir çöküş sürecine" girdiği ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Bakanlığa ait Facebook hesabı üzerinden Gazze’deki insanlık dramına dikkat çeken önemli açıklamalar yaptı.

Elinde mazot bulunan vatandaşlara çağrı yapıldı

Kudra, Gazze bölgesindeki hastanelerin elektrik kesintisi nedeni ile gerçek bir çöküş sürecine girdiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Hasta ve yaralıların hayatlarını kurtarmak için bütün benzin istasyonu sahipleri ile elinde bir litre mazot bulunan tüm vatandaşları derhal Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçmeleri konusunda çağırıyoruz."

İslam ve Arap ülkelerine yardım çağrısı

Sağlık Bakanlığı İdari İşler Genel Müdürü Mahmud Hammad ise hastanelerdeki "felakete" ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Hammad, Sağlık Bakanlığına ait internet sitesinde yayımlanan açıklamasında "Tıbbi sarf malzemelerinin, İlaçların ve yakıtın tükenmesi, insani bir felaketin açıkça habercisi olup yoğun bakım ve kuvöz gibi kritik bölümlerdeki hastaların hayatlarını tehlikeye atıyor ve kaçınılmaz bir ölüm ile adeta karşı karşıya bırakıyor" şeklinde ifadeler kullanıyor.

Bakanlığa ait ilaç depolarının ise "boş" olduğuna vurgu yapan Hammad, bağışçı kurumlara, İslam ve Arap ülkelerine, sağlık hizmetlerinin devam etmesi amacıyla Gazze'deki sağlık sektörünü destekleme konusunda çağrıda bulundu.

Yorumlar (0)