920 özel öğretim kurumuna 65 milyon lira ceza

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son bir yılda 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

EKONOMİ 30.04.2024, 13:28 01.05.2024, 18:34 Buse Önder
920 özel öğretim kurumuna 65 milyon lira ceza

Bakan Tekin, bazı milletvekillerinin özel okullarda çalışan öğretmenler ve ücretli öğretmenlerin yaşadıkları sorunlara ilişkin yazılı soru önergelerine yanıt verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında yönetici ve öğretmenlerin aylık ve ek ders ücretlerine yönelik mevzuattaki düzenlemeleri hatırlatan Tekin, bu konuda uzman ve usta öğreticilerin görevlendirilmesi için belirlenen şartların yönetmelikle belirlendiğini ifade etti.

3 yıl sözleşmeli olan öğretmenler atanıyor

Ek ders ücreti karşılığında ders okutan öğretmenlerin sadece fiilen okuttukları dersler için ek ders ücretinden yararlandırıldığını dile getiren Tekin, bunun dışında bir uygulamanın mümkün olmadığını belirtti. Yapılan değişikliklerle ek ders ücreti karşılığında ders okutan öğretmenlerin ek ders ücretlerinde yüzde 25 artış yapıldığını ve bu artışın 1 Kasım 2023 itibarıyla yansıtıldığını bildirdi.

Ayrıca, ek ders ücreti karşılığında görev yapanların mali haklarında iyileştirme sağlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Tekin, sözleşmeli öğretmen istihdamının resmi eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşıladığını, 3 yıl sözleşmeli görev yapanların kadrolu olarak atandığını açıkladı.

‘Asgari ücretin altında çalıştırılamaz’

Ders saati karşılığı ücretli öğretmen görevlendirilmesinin "aylıksız izinli" veya "raporlu" olan öğretmenlerin yerine geçici olarak yapıldığını belirten Bakan Tekin, bu uygulamanın zorunlu hallerde ve geçici olarak başvurulan bir yöntem olduğunu vurguladı.

Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim personelinin iş sözleşmelerine uygun olarak istihdam edildiğini ve İş Kanunu hükümleri gereği asgari ücretin altında eğitim personeli çalıştırılmadığını ifade etti.

Ülke genelinde özel eğitim kurumlarında yapılan denetimler neticesinde son bir yılda 920 özel öğretim kurumuna 65 milyon lira idari para cezası uygulandığını belirten Tekin, mevzuata aykırı uygulamaların tespiti halinde gerekli disiplin ve idari yaptırımların uygulandığını söyledi.

Yorumlar (0)