Europol'den dikkat çeken rapor! "PKK Avrupa’dan haraç topluyor"

Europol'ün terör raporu, PKK terör örgütünün Avrupa'dan maddi kaynak sağlama faaliyetlerini devam ettirdiğini ortaya koydu. 

DÜNYA 14.07.2022, 09:15
Europol'den dikkat çeken rapor! "PKK Avrupa’dan haraç topluyor"

Avrupa Polis Teşkilatı Europol'ün terör raporu, Avrupa genelinde PKK’nın üye toplama ve propaganda faaliyetlerini finanse etmek amacıyla çalışmalarına devam ettiğini ortaya koydu.

“Paravan kişilerle faaliyet devam ediyor”

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı Europol'ün her sene yayımladığı "Avrupa Birliği (AB) Terörizm Durumu ve Trendi 2022 Raporu"nda, Avrupa'dan topladığı yardımlarla PKK'nın, faaliyetlerini devam ettirdiği kaydedildi.

Raporda, Avrupa ülkelerinde PKK faaliyetlerinin, Belçika merkezli Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) adlı çatı kurum tarafından koordine edildiği bildirildi.

Üyelik aidatı alıyorlar

Kovid-19'a karşın Avrupa genelinde PKK'nın propaganda, üye ve para toplama, protesto faaliyetlerini devam ettirdiği bildirilen raporda üyelik aidatı, özel etkinlik, yayımların satılması ve kampanyalarla Avrupa devletlerinden örgüte para toplandığı dile getirildi.

PKK'nın ayrıca kara para aklama, haraç ve zorla para alma, uyuşturucu gibi suçları işlediğine vurgu yapıldı.

Ayrıca raporda, 2021'in Aralık ayında Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü basmaya girişen 44 PKK'lı göstericinin gözaltına alındığı anımsatıldı.

Mahkemelerden PKK'lılara ceza

Raporda, faaliyetlerini finanse etmek amacıyla PKK'nın, Almanya başta olmak üzere pek çok AB ülkesinde aktif bir şekilde para topladığı dile getirildi.

2020'nin Ocak ayındaki Belçika Yargıtayı'nın kararı sebebiyle PKK üyeleri hakkında Belçika'da, mahkumiyet kararı verilmediği belirtilen raporda, diğer Avrupa devletlerinde PKK’lıların aleyhine mahkumiyete hükmedildiğine vurgu yapıldı.

2021'in Ocak ayında Macaristan Mahkemesince Türk vatandaşı olan bir PKK üyesine 2 yıl hapis cezası verildiği bildirildi.

5 PKK mensubu Almanya'da hapis cezası aldı

Raporda etnik ayrımcı terör eylemlerine katıldıkları iddiasıyla tamamı Türk vatandaşı olduğu belirtilen 5 PKK’lıya, Almanya'daki Stuttgart mahkemesince hapis cezası verildiği kaydedildi.

2021'in Şubat ayında Koblenz kentindeki Alman mahkemesince, terörizmin finansmanı ve örgüte yardım toplamak gerekçesiyle bir PKK üyesine, 2 yıl üç ay hapis cezası verildiği belirtildi.

Avrupa'dan PKK'ya gidişler devam ediyor

Raporda, başta sol örgütler olmak üzere Avrupa devletlerinden pek çok kişinin YPG/PKK'ya katılmak amacıyla Suriye'nin kuzeyine gittiği kaydedildi.

YPG ve PKK’nın kamplarından Avrupa'ya gidenlerin radikal eylemler gerçekleştirme riski taşıdığı ve Avrupa'nın güvenliği için endişe unsuru olduğu anımsatıldı.

Bireysel terör eylemleri

Raporda, Avrupa'da bireysel terör ve aşırı sağcı faaliyetlerin, hala en önemli tehlike unsuru olduğuna dikkat çekilerek, AB içinde 2021 yılında 15 terör saldırısının engellendiği ve bu kapsamda terör şüphesiyle 338 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Aşırı sağcı grupların özellikle Kovid-19 sınırlamalarını da bahane ederek terör propagandasına ilişkin fikirlerini daha farklı ve hızlı mecralarda yayabildiklerine temas edildi.

"Ukrayna krizi kalıcı güvenlik problemine neden olacak” 

Ayrıca raporda, Europol Direktrü Catherine De Bolle'nin "Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'daki güvenlik problemlerine kalıcı etkiler bırakacak. Savaş nedeniyle her iki tarafa da Avrupa'dan katılan gönüllü savaşçılar yer alırken çatışmaların, Avrupa'daki radikal yönelimler artıracağı tahmin ediliyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)