Köy okulları “Yaşam merkezi” haline geliyor

Köy okullarına ait olan binalar, "Köy Yaşam Merkezleri" projesi çerçevesinde atölyelere ve gençlik kamplarına dönüştürülüyor.

EĞİTİM 14.07.2022, 09:30 14.07.2022, 15:41
Köy okulları “Yaşam merkezi” haline geliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde beraber sürdürülen "Köy Yaşam Merkezleri" planlaması ile eski köy okulu binalarında değişikliğe gidiliyor.

İlk olarak Samsun’dan başlandı

Proje çerçevesinde açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ilk işlemin Samsun'da gerçekleştirildiğini bir okulun, "Alanlı Recep Tabiat ve Asal Matematik Okulu" ismi ile tekrar eğitim-öğretime katıldığını ifade etti.

Köy okulları tasarım, bilim ve doğa atölyelerine dönüştürülüyor

Türkiye'nin birçok kesiminde bulunan köylerin temel yapı taşı olacağını dile getiren Özer, “Yaşam merkezleri adım adım oluşturulmaya başlandı. Köylerimizde kullanılmayan ve bir köşede öylece kalan, okulları bir yaşam alanına dönüştürmeyi veya oluşan ihtiyaçlara karşı aktif şekilde kullanımının sağlanmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Bu çerçevede, bir anaokulunun açılabilmesi için gerekli olan sayıyı 10’dan 5’e indirdiklerini aktaran Özer, “İlk olarak köy ilkokullarının talebe miktarına bakılmadan faaliyete alınabilmesi için yönetmelikte düzenlemeler yaptık. Anaokulunun açılabilmesi için gerekli olan sayı 10 iken 5’e indirdik. Bu düzenlemeyle birlikte köylerde yaşayan 12 bin çocuk anaokuluna kavuşmuş oldu” dedi.

“İsteklere ve ihtiyaçlara göre şekillendiriyoruz”

İlkokul veya anaokulu kullanımda olmayan köylerde işlem gerçekleştirdiklerini söyleyen Özer, “Orman ve Tarım Bakanlığıyla el birliği içerisinde çalışıyoruz. Bu kapsamda hayvancılık ve tarım ile ilgili köy sakinlerinin ihtiyacının olduğu, her alanda eğitim sağlayacak alanlara dönüştürüyoruz. Eğer ki halk eğitimi merkezine karşı duyulan bir ihtiyaç bulunmuyorsa, köyün fiziki şartlarına ve durumuna göre, o bölgeye bir gençlik kampı oluşturmayı düşünüyoruz. Bu konu ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz” şeklinde ifade etti.

“2022-2023 senesi eğitim ve öğretim hayatından önce bitireceğiz”

Bakan Özer, projenin bütün köylerde, illerde ve ilçelerde sevinçle karşılandığının altını çizerek, "İllerimiz bundan sonra kendi köylerinde bulunan okulların yeniden faaliyete geçmesiyle birlikte aktif şekilde bu sürece giriş yapmaya başladı. 2022-2023 öğretim ve öğretim senesi başlangıcına kadar, bütün çalışma arkadaşlarımızla, bakanlık olarak sahada köy okullarının faaliyete geçirilmesi ve aktif şekilde vatandaşlarımızın yararına sunulması ile ilgili işleyişi yakından takip edeceğiz" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)