Ermeni tasarısının engellenmesini bakın kim istemiş

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'da bulunduğu sırada oylamaya sunulacak olan Ermeni tasarısı, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham tarafından engellenmişti. Bakın engelleme isteği kimden gelmiş.

DÜNYA 25.11.2019, 05:59
Ermeni tasarısının engellenmesini bakın kim istemiş

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosunda sözde "Ermeni soykırımının resmen tanınmasını" öngören karar tasarılarının oylamaları, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham tarafından engellenmişti. Oylamanın engellemesini Beyaz Saray'ın istediği ortaya çıktı.

Amerikan haber sitesi Axios, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın 13 Kasım'da Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından, Beyaz Saray'ın sözde "Ermeni soykırımının resmen tanınmasını" öngören karar tasarısının Senatodan geçmesini engellemek için harekete geçtiğine dair bir haber yaptı.

Haber sitesi Axios'un haberinde, "Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin, aynı gün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beyaz Saray'da görüşen senatörler arasında bulunan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'i Oval Ofis çıkışında durdurarak, 'Demokrat Senatör Bob Menendez'in Ermeni tasarısını Senatoda oylamaya sunacağını' söylediği" bilgisi paylaşıldı.

İddialara göre, Beyaz Saray yetkilisi Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'den "Senato'ya dönmesini ve bu tasarının oylanmasını engellemesini" istedi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, haber sitesi Axios'a yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğruladı ve şu ifadeleri kullandı:
"Beyaz Saray yetkilisi benden 'tasarıya karşı çıkmamı' rica etti ben de 'tabii ki' dedim. Bunu yapmamın tek sebebi Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hala Washington'da olmasıydı. Çok yanlış bir zamanlama olurdu. Mümkünse Türkiye ile ilişkileri kurtarmak istiyorum."

Diğer taraftan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, "Tasarının bir daha gündeme gelmesi durumunda bu defa tasarıyı engellemeyeceğini" de sözlerine ekledi.

Beyaz Saray ikinci seferde ise başka senatörden istedi

Bunun üzerine Beyaz Saray, Demokrat Senatör Bob Menendez'in perşembe günü tasarıyı tekrar oylamaya sunma girişiminde bulunması üzerine Cumhuriyetçi Senatör David Perdue'dan engellemede bulunmasını istedi.

Cumhuriyetçi Senatör David Perdue'nin Sözcüsü, "Cumhuriyetçi Senatör David Perdue, Türkiye ve diğer müttefiklerimizle bölgede süren hassas müzakereleri tehlikeye atacağı endişesiyle bu tasarının oylanmasına karşı çıktı." açıklaması yaptı.

Ermeni tasarısı olayı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosunda yapılacak sözde "Ermeni soykırımının resmen tanınmasını" öngören karar tasarıları oylamalarında herhangi bir senatör, karşı görüş bildirerek oylamayı engelleyebiliyor. 

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Temsilciler Meclisinde, 29 Ekim'de yapılan oylamada, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısı kabul edilmişti.

Amerika Birleşik Devletler Temsilciler Meclisi Demokrat Vekili Adam Schiff tarafından nisan ayında sunulan söz konusu tasarı, 11 "hayır" oyuna karşılık 405 "evet" oyuyla meclisten geçmişti.

Türkiye ise söz konusu tasarının "yok hükmünde" olduğunu açıklamış, kabul edilemez olduğunu vurgulamış ve sert tepki göstermişti.

Yorumlar (0)