ABD'den Ermeni Tasarısı itirafı

Ermeni tasarısına "evet" oyu veren Demokrat vekil Steve Cohen "Türkiye" itirafında bulundu: Ermeni tasarısına hep karşı çıktım ama bu hafta tasarı lehine oy kullandım. Çünkü, Türkiye ABD'ye saygı duymuyor gibi duruyordu.

DÜNYA 01.11.2019, 08:23
ABD'den Ermeni Tasarısı itirafı

Amerikalı Demokrat Vekil Steve Cohen, 29 Ekim günü Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren karar tasarısında "evet" oyu kullanmasını "Türkiye ABD'ye saygı duymuyor gibi görünüyordu" sözleriyle açıklayarak kararın siyasi bir karar olduğunu itiraf etti.

Temsilciler Meclisinde Tennesse eyaletini temsil eden ve Türkiye-ABD ilişkileri grubunda yer alan Amerikalı Demokrat Vekil Steve Cohen, 29 Ekim günü oylanan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren karar tasarısına ilişkin yaptığı açıklama ile tasarının nasıl siyasi nedenlerle kabul edildiği itirafında bulundu.

Tasarıya yönelik yapılan oylamada "evet" oyu kullanan Amerikalı Demokrat Vekil Steve Cohen, bugün yaptığı açıklamada tavrıyla ilgili, "Ermeni tasarısına hep karşı çıktım ama bu hafta tasarı lehine oy kullandım. Çünkü, Türkiye ABD'ye saygı duymuyor gibi duruyordu." dedi.

Türkiye'nin Suriye'de düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı'nın kararını etkilediğini belirten Amerikalı Demokrat Vekil Steve Cohen, "Kongre'nin modunun değiştiğini söyleyebilirim. Ermeni tasarısı için geçen yıldan önce asla 218 oy sayısı yakalanmamıştı." değerlendirmesinde bulundu.

Temsilciler Meclisinin iki kararı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, 29 Ekim'de, Barış Pınarı Harekâtı ile bağlantılı olarak Türkiye'ye yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısı ile 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren kararı kabul etmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen sözde "Ermeni soykırımı" kararının reddedildiği bildirilmiş, iç politika saikleriyle alınmış olan bu kararın tarihi ve hukuki dayanağı bulunmadığının altı çizilmişti.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında ayrıca Barış Pınarı Harekâtı'yla bağlantılı olarak Türkiye'ye yönelik yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısının ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Temsilciler Meclisince kabul edilmesi de şiddetle kınanmıştı.

Yorumlar (0)