KKTC'den ABD'ye sözde "Ermeni soykırımı" tepkisi!

KKTC'den, ABD Temsilciler Meclisinin, sözde "Ermeni soykırımı" tasarısına tepki geldi.

DÜNYA 30.10.2019, 20:03
KKTC'den ABD'ye sözde "Ermeni soykırımı" tepkisi!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dün ABD Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen ve Türkiye'yi hedef alan iki tasarıya tepki verildi.

Açıklamada, "ABD Temsilciler Meclisince 29 Ekim 2019 tarihinde kabul edilen sözde 'Ermeni Soykırımı konusunda ABD'nin Tutumunu Teyit' başlıklı tasarıyı kınıyor ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının konuya ilişkin olarak 29 Ekim 2019 tarihinde yapmış olduğu 315 sayılı açıklamayı destekliyoruz." denildi.

Sözde soykırım iddialarının, hem tarihi hem de uluslararası hukuk bağlamında bir dayanağı olmadığının belirtildiği açıklamada, Temsilciler Meclisinin bu yönde aldığı "yanlı ve siyasi kararın" müttefiklik ruhuna aykırı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, uluslararası hukukta 1915 olaylarını "soykırım" olarak adlandıran herhangi bir karar bulunmadığı anımsatılarak, bu konuda ABD Temsilciler Meclisinin tutumunda bir değişiklik olmamasının iki ülke ilişkilerini zora sokmaktan başka bir amaca hizmet etmediğine işaret edildi.

"Siyasetin değil, tarih biliminin konusu"

1915 olaylarının, siyasetin bir parçası değil, tarih bilimine ait bir konu olduğuna değinilen açıklamada, "Konunun ait olduğu platformda sağlıklı şekilde incelenmesine yönelik Türkiye Cumhuriyeti tarafından 2005'de 'Ortak Tarih Komisyonu' kurulması önerisi Ermenistan tarafından reddedilmiştir. Bu öneri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, 1915 olaylarının meşru bir tartışma konusu olduğu hükmüyle de örtüşmektedir." değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, "Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin hem kendi ülkesinin güvenliği hem de bölgenin istikrara kavuşması adına yürüttüğü, hükümetimiz tarafından da tamamıyla desteklenen Barış Pınarı Harekatı'yla ilişkili olarak, yine ABD Temsilciler Meclisi tarafından Türkiye'ye yaptırım uygulamasını öngören yasa tasarısının onaylanması da kabul edilemezdir. Bu yasa, 17 Ekim 2019 tarihinde Suriye konusunda varılan mutabakata da aykırılık teşkil etmektedir." denildi.

Yorumlar (0)